Kina

Bygg i Tianjin, Kina.

Alle kommunesammenslåingers mor

Kina er stort. Snart har de en kommune med 130 millioner innbyggere - helt uten folkeavstemminger.

Publisert Sist oppdatert

I Kina slår de sammen ni byer til en mega-koloss som kommer til å huse 130 millioner mennesker. Det er i det såkalte Pearl River-elvedeltaet hvor millionbyene Beijing, Tianjin og Hebei i dag ligger, hvor myndightene har planer om en kommunereform Jan Tore Sanner bare kan drømme om.

Den nye megabyen skal bli hetende Jing-Jin-Ji og vil ha flere innbyggere enn dagens Japan. Landområdet er like stort som Sør-Norge pluss trøndelagsfylkene, men det er så tett befolket at en sammenslåing gir mening for kinesiske myndigheter.

Tanken er at man skal redusere deler av befolkningspresset på Beijing ved å flytte over mer av den sterkt forurensende tungindustrien til andre deler av landet og høste stordriftsfordeler ved å kombinere styringen av byene.

En del av planen, som har vært under utvikling i tiår allerede, men som først nå implementeres, er å fremme en ny type økonomi i landsdelen. Teknologiutvikling skal bli hjemmehørende i Beijing, Tianjin skal fortsatt være et viktig havneområde og mange velferdsordninger og adminstrative institusjoner skal legges til Hebei.

Høyhastighetstog skal forbinde alle bydelene. En togreise fra en del til en annen skal ikke ta mer enn en time, ifølge planene.

Om målet er mer robuste fagmiljøer, er ikke kjent.

Powered by Labrador CMS