Arbeidsliv

Ansetter slektninger

Det er ganske vanlig å ansette slektninger av ansatte, viser ny svensk studie.

Publisert Sist oppdatert

Hadde du likt å jobbe på samme arbeidsplass som broren eller søsteren din? I Sverige er det ganske vanlig at søsken ansettes på samme sted. På en gjennomsnittlig arbeidsplass kan slektsrelasjonene summere seg opp til 14 prosent, skriver svenske Arbetsliv.

Det er kulturgeografene Kerstin Westin og Katarina Haugen ved Umeå universitet som har gjort en studie av fenomentet slektsrekruttering, og de forteller til Arbetsliv at det vanligste er at man jobber på samme sted som søsken (4 prosent) eller partneren (3,5 prosent).

Naturlig nok er det mest vanlig at arbeidsgiver ansetter slektninger av ansatte på mindre steder, men også på større steder rekrutterer arbeidsgiveren fra de samme familiene.

Å ansette slektninger av ansatte kan der og da være en rask og enkel løsning for å løst et rekrutteringsbehov. Det kan også oppleves trygt, ettersom man har noen i egne rekker som går god for vedkommende. Westin og Haugen kommer imidlertid med en advarsel: Slektsrekruttering kan få negative konsekvenser for arbeidsmiljøet.

Ansettelser av slektninger av ansatte kan føre til at det oppstår usikkerhet og mistillit blant andre ansatte. Det er også en risiko for at private problemer kan påvirke arbeidsmiljøet på negativt vis.

Powered by Labrador CMS