Arbeidsliv

Antall patentsøknader økte med 15 prosent

Patentstyret mottok 1 805 patentsøknader i 2015, en vekst på 15 prosent fra året før. Antall søknader har variert noe de siste årene, men ligger nå på nivå med 2010.

Publisert Sist oppdatert

Immaterielle rettigheter – som er en samlebetegnelse på rettigheter knyttet til patent, design og varemerke – blir ofte brukt som en indikator for nyskapende virksomhet og som en resultatindikator for forskning og utvikling og innovasjon. Dette gjelder spesielt patenter, skriver Statistisk sentralbyrå i sitt nyhetsbrev fredag.

Den største økningen i antall patentsøknader skyldes internasjonale søkere som i 2015 sto for 36 prosent av det totale antallet søknader. Men det har også vært flere søknader fra norske søkere i 2015. Tre fjerdedeler av de nasjonale søknadene kommer fra foretak, mens resten er sendt av personer med eller uten et registrert foretak, skriver SSB.

Antall varemerkesøknader vokste 7,5 prosent i 2015. Veksten kom primært fra internasjonale søkere som velger å validere sitt varemerke i Norge, men også norske søkere bidro til veksten – norske foretak sto for omtrent 22 prosent av alle varemerkesøknadene i 2015.

I likhet med 2014 har den største gruppen søknader i 2015 vært for teknikk relatert til bygg/anlegg og termodynamikk, hvor størsteparten av søknadene er relatert til utvinning av olje og gass.

Store foretak satser mest på patenter

Patenter søkes i stor grad av enten svært små foretak med færre enn 10 sysselsatte eller svært store foretak med flere enn 200 sysselsatte ifølge SSB.

Store foretak hadde i gjennomsnitt 4,8 søknader per foretak, mens små foretak hadde gjennomgående 1,4 søknader.

Tall for 2015 viser at de som søker mest om designbeskyttelse, er små foretak med opp til 10 ansatte. Blant disse er flere personer som driver sin egen virksomhet og har et enkeltpersonforetak, heter det.

Tallene for 2015 indikerer at de fleste patentsøknadene kommer fra følgende næringer: Tekniske konsulenter, maskinindustri, tjenester knyttet til olje og gass, samt agentur- og engroshandel.

Til sammen sto disse bransjene for 44 prosent av alle patentsøknadene i 2015, skriver SSB.

Når det gjelder varemerke og design, er det en tendens til overlapping mellom næringer. Søknader om beskyttelse er mest utbredt i handelen, særlig agentur- og engroshandel, men også detaljhandel, heter det i nyhetsbrevet fra SSB.

Powered by Labrador CMS