husbanken

Ap vil reversere kutt i Husbankens låneramme

Flere må få mulighet til å ta startlån for bolig, og Husbankens låneramme må heves til 25 milliarder kroner, krever Arbeiderpartiet.

Publisert Sist oppdatert

Boligprisene stiger, men regjeringen gjør det bare enda vanskeligere for unge å komme seg inn på boligmarkedet, mener Arbeiderpartiets boligpolitiske talsperson Stine Renate Håheim og representant i finanskomiteen Torstein Tvedt Solberg.

– Unge som stemte på de borgerlige fordi de lovte at det skulle bli enklere å få kjøpt bolig, er ført bak lyset, mener Ap-representantene.

En økning i Husbankens samlede låneramme fra dagens 18 milliarder kroner tilbake til 2003-nivået på 25 milliarder kroner er ett av ti Ap-forslag som de to fremmer i Stortinget torsdag.

Økes nå

– Regjeringen fører et ideologisk korstog mot Husbanken. Det er feil medisin i en tid med for liten boligbygging i kombinasjon med at rekordmange flyktninger skal bosettes i norske kommuner, mener Håheim.

Ap foreslår at lånerammen økes allerede når revidert nasjonalbudsjett legges fram før sommeren.

Startlån

Ap-duoen er bekymret over at ordningen med startlån er strammet inn.

– Tidligere kunne ungdom med liten egenkapital, men gode inntektsmuligheter få startlån i Husbanken. Det er nå strammet inn, noe vi vil reversere. Startlån til ungdom er god sosial boligpolitikk og vil hjelpe flere inn i boligmarkedet, Tvedt Solberg.

I tillegg må det legges til rette for økt bygging, mener de to:

– Boligprisene fortsetter å stige, og for mange unge er det umulig å komme seg inn på boligmarkedet hvis de ikke har hjelp fra foreldrene sine. Hovedårsaken til økte priser er at det bygges for lite, her er regjeringen skremmende passive, sier Håheim.

Powered by Labrador CMS