Arbeidsliv

Statsbygg foreslår aktivitetsbasert kontorlandskap i det nye regjeringskvartalet.

Åpne kontorlandskap kan skape sikkerhetstrøbbel

De statsansatte frykter at løsningen med åpne kontorlandskap i det nye regjeringskvartalet kan føre til at informasjon som kan true rikets sikkerhet kan havne i feil hender.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Terje Johnsen, Akademikernes representant i brukerutvalget for et nytt regjeringskvartal til Klassekampen.

Statsbygg har i sin utgreiing foreslått aktivitetsbasert arbeidsplasser i det nye regjeringskvartalet.

Det vil si at de statsansatte må rydde plassene sine hver dag etter endt arbeidsdag.

Løsningen er en versjon av åpne kontorlandskap der de ansatte velger seg en ledig arbeidsplass eller arbeidsstasjon ut i fra hvilke arbeidsoppgaver de har den dagen.

Les også: Fremtidens arbeidsliv: Trives i samhandlingssofaen

De ansatte har krav på en arbeidsplass, men ikke fast plass å arbeide på. Tradisjonelle cellekontor er ikke veien videre.

På bekostning av informasjonssikkerheten

Klassekampen skriver at «de ansatte frykter at leveransepresset vil gå på bekostning av informasjonssikkerheten internt».

– På cellekontor løser vi sikkerhetsutfordringene blant annet med flere dataløsninger, safe, lukkede fører med mulighet for å låse, lydisolering og ulike former for innsynsskjerming, sier Johnsen til avisen.

Les også: Fordeler kontorplasser etter jobbpersonlighet

De statsansatte har sikkerhetsklareringer på ulike nivåer. Det er også forskjell på hvem som er autorisert for ulike saker.

«Eksempler kan være informasjon som kan true rikets sikkerhet, statsbudsjettet, regjeringsnotat eller børssensitive opplysninger,» skriver avisen.

Les også: Åpne kontorlandskap: – Må plassere folk etter oppgavene de skal løse

Prosjektdirektør for det nye regjeringskvartalet i Statsbygg, Knut Jørgensen, avviser påstandene om at åpne kontorløsninger vil skape sikkerhetsutfordringer.

Øker mental belastning

Psykologisk institutt ved NTNU leverte i vår en litteraturgjennomgang som viser til en omfattende oppsummering av 49 undersøkelser om åpne kontorlandskap.

De konkluderer med at det å arbeide i åpne kontorlandskap reduserer privatliv og jobbfornøydhet, øker mental belastning og forverrer relasjonen mellom medarbeidere.

Les også: Fjerner støy med ny teknologi i åpne kontorlandskap

En undersøkelse gjennomført av Plantronics og Oxford Economics viser at støy er en skjult kilde til konflikt på arbeidsplassen.

Les også: Hvem trivs best i öppna landskap?

Oddvar Skjæveland i Mellomrom Arkitekturpsykologi har tidligere uttalt til Dagens Perspektiv at «aktivitetsbasert arbeidsplass er en ideologi som ikke fungerer».

Han mener at en må finne skreddersydde løsninger på kontorutformingen, ikke skjære alle over en kam.

Powered by Labrador CMS