Arbeidsliv

Arbeidsnarkomani knyttes til psykiske lidelser

En omfattende norsk undersøkelse viser at arbeidsavhengighet henger sammen med ADHD, tvangslidelser, angst og depresjon.

Publisert Sist oppdatert

De som jobber døgnet rundt, har kanskje større problemer enn å fylle fritiden med mening. Ny forskning peker på en alarmerende sammenheng mellom arbeidsnarkomani og depresjon.

– Arbeidsnarkomane skåret høyere på alle de psykiatriske symptomene enn ikke-arbeidsnarkomane.

Det sier den norske eksperten på arbeidsnarkomani, Cecilie Schou Andreassen som er forsker og klinisk psykologspesialist ved Insitutt for samfunnspsykologi ved UiB.

Funnene har allerede vekket internasjonal oppmerksomhet gjennom å bli pubilsert i det anerkjente tidsskriftet PLOS ONE og blitt medieomtalt på nettstedet Science Daily.

Andreassen har samarbeidet om studien med forskere på Nottingham Trent University og Yale University.

Varseltegn

Studien viste at dersom du er avhengig av arbeid, så skårer du høyere på alle de psykiatriske symptomene enn de som ikke er det. Forskerne fant at arbeidsnarkomane oppfylte kriteriene for ulike psykiske lidelser i høyere grad enn arbeidstakere i undersøkelsen.

  • 32,7 prosent ADHD mot 12,7.
  • 25,6 prosent tvangslidelser mot 8.7.
  • 33,8 prosent angstlidelser mot 11,9.
  • 8,9 prosent depresjon mot 2,6.

– Det å jobbe i grensen til det ekstreme kan være et tegn på et dypere psykisk eller emosjonelt problem. Hvorvidt dette skyldes overlappende genetisk sårbarhet, psykiske lidelser som fører til arbeidsnarkomani, og omvendt, er imidlertid ikke kjent, sier Schou Andreassen.

Foto Forsker Cecilie Schou Andreassen. (Foto: UiB)

Bør ta høyde for underliggende lidelser

Ifølge Schou Andreassen, belyser funnene fra studien viktigheten av videre undersøkelser rundt nevrobiologiske avvik relatert til arbeidsnarkomani.

– I påvente av mer forskning, bør derfor helsepersonell ta høyde for at en tilsynelatende vellykket arbeidsnarkoman kan ha underliggende lidelser som ADHD. Deres vurderinger påvirker både diagnose og behandling av disse tilstandene, sier Schou Andreassen.

Studien Workaholism and Psychiatric Symptoms

Undersøkelse utført ved Institutt for samfunnspsykologi, UiB.

Disse skalaene ble brukt: Bergen Work Addiction Scale, Adult ADHD Self-Report Scale, Obsessive-Compulsive Inventory-Revised og Hospital Anxiety and Depression Scale.

Totalt 16 424 arbeidere deltok i den norske undersøkelsen, inkludert 5939 menn (36,2 prosent), og 10 487 kvinner (63,8 prosent), i alderen 16 til 75 år (snittalder 37,3 år).

Utvalget representerte et bredt spekter utdannings-, yrkes- og inntektsgrupper med 1332 toppledere, 2714 mellomledere, 3628 andre lederoppgaver, 8752 ingen lederoppgaver (53,3 prosent). Av disse var 7192 i offentlig sektor, 8544 i privat sektor og 690 franchise/selvstendig næringsdrivende.

Powered by Labrador CMS