Samfunnsansvar

Store summer ble satt av til bonuser under byggingen av nye St. Olavs Hospital i Trondheim.

Avis: bonus-bonanza under bygging av St. Olavs - 25 millioner ikke gjort rede for

Sunnmørsposten avslører omfattende bonusutbetalinger i sammenheng med bygging av nytt sykehus i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

I 2010 skrev NRK at Helsebygg, som hadde ansvaret for bygging av nye St. Olavs Hospital i Trondheim, hadde 16 millioner kroner å fordele i bonus. Dette viser seg å være en kraftig underdrivelse.

Over 44 millioner kroner ble satt av til bonusordninger under bygging av St. Olavs Hospital i Trondheim. Disse ble unntatt offentligheten, men etter utfordringer fra Sunnmørsposten har papirene nå blitt gjort offentlige.

Avisen har fulgt papirsporet og bedt om tilgang til dokumentasjon fra Helsebygg og helseforetaket. Til nå har de kun vært i stand til å dokumentere for 19 millioner av totalpotten. Altså er 25 millioner kroner satt av til bonuser ikke redegjort for. Det tok et drøyt år for Helse Midt å skaffe informasjonen Sunnmørsposten etterspurte.

Pengene skulle, ifølge Sunnmørsposten, sørge for at ansatte «skulle stå løpet ut». Blant annet mottok utbyggingssjef Lars Abrahamsen flere bonusutbetalinger i perioden 2010 - 2013, på totalt 1,2 millioner kroner - i tillegg til normal lønn.

Også daværende administrerende direktør i Helsebygg (2010-2014), Bjørn Remen, mottok bonuser oppmot en million kroner i løpet av prosessen med å bygge nye St. Olavs Hospital. Han er i dag prosjektdirektør i Sykehusbygg HF, som har ansvaret for bygging av nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal, på Hjelset i Molde.

– I prosjekter over flere faser er det veldig følsomt når folk slutter for å sikre seg jobb mot slutten av prosjektet. At arbeidsgiver gjør noen tiltak for å få folk til å stå løpet ut, og ikke forsvinner før, er en god investering, sier Abrahamsen til Sunnmørsposten, men vil ikke kommentere om det var nødvendig med bonuser for å holde ham i jobben.

Avisa skriver på sin side at bonusene ikke hadde «ønsket effekt, ifølge et notat i 2006. Likevel ville Helsebygg bruke 29 millioner til på slike ordninger.» Påstanden støttes blant annet av notater gjort av ledergruppa i Helsebygg selv, og BI-professor Bård Kuvaas, som sier til avisa:

– Det de har skrevet kunne jeg fortalt dem før de begynte. – Det de har skrevet kunne jeg fortalt dem før de begynte. Og at de fortsatte etterpå er litt rartOg at de fortsatte etterpå er litt rart. (...) Du kan risikere at de ansatte blir værende av feil grunner. At de blir for å få bonus og ikke for å gjøre en god jobb. Det er et problem, sier Kuvaas.

Powered by Labrador CMS