Samfunnsansvar

Filantrop: Bill Gates står bak noen av verdens største private hjelpeprogrammer. Men offentlig finansiert forskning, er livsviktig, påpeker han i et blogginnlegg.

Bill Gates: – Myndigheter må aldri stoppe å finansiere forskning

På bloggen sin – gatesnotes.com. – skriver Microsoft-gründer og filantrop Bill Gates om hvordan offentlige myndigheter gjennom forskningsbevilgninger og villet politikk kan styrke innovasjon og bidra til en bedre verden.

Publisert Sist oppdatert

Den beste en politiker kan gjøre, er å er å gjøre folks liv bedre. Og forskning som fører til innovasjon er den beste måten å innfri et slik løftet. Fram til rundt 1700 døde ett av fire barn som ble født. Sykdommer herjet i alle land. Gjennomsnittlig levealder var ca 40 år, og 99 prosent av alle mennesker var analfabeter.

Men så vitenskapen kom for alvor, og vi begynte å finne opp ting – strøm, dampmaskinen, antibiotika, vaksiner, mikroprosessorer og genetisk medisin, skriver Bill Gates på sin egen blogg denne uken.

Vitenskapen er verdens store gave og vi har bare sett begynnelsen av hva mer den kan gi oss.

Ingen naturlov

Framskritt er ikke en naturlov, slik som tyngdekraften. Det krever arbeid. Framskritt kommer fra innovasjon, som kommer fra forskning, som kommer fra investeringer – og en stor del av disse nødvendige investeringene kommer fra offentlige midler, skriver Microsoft-gründeren, som i bloggen sin forteller om flere store vitenskapelige gjennombrudd, både om Darwins evolusjonsteorier og Flemmings oppdagelse av penicillin. Når det gjelder Alexander Fleming og arbeidet med å fremstille penicillin i 1928, så fikk dette omfattende forskningsprosjektet faktisk finansiering både fra private og fra den britiske regjeringen. Hele 25 pund, skriver Gates – med løfter om mer etter hvert.

Det samme mønsteret av statlig støtte til medisinsk forskning ser i Storbritannia den dag i dag på mange områder, blant annet innen malaria forskning, forteller Gates i bloggen sin. Malaria tar mer enn 700.000 liv hvert år – hovedsakelig i Afrika og Sørøst-Asia. Særlig mange barn blir offer fo den dødelige myggen. I 2003 gikk britiske og andre europeiske myndigheter og institusjoner sammen om å finansiere et partnerskap med blant andre legemiddelselskapet Novartis til å utvikle en malariamedisin skreddersydd for barn. Det resulterte i en helt ny medisin, Coartem Dispergerbar – som smaker søtt, er lett å ta, er tilgjengelig i 50 land, og som er anslått å ha kurert over 68 millioner tilfeller av malaria.


«Innovasjon kommer som et resultat av offentlige bevilgninger til FoU, pluss arbeidet til de kreative hodene i privat sektor som makter å ta funnene fra laboratoriet til markedet»

En analyse av de offentlige forskningskostnadene for britene anslår at det har kostet britiske skattebetalere mellom 1 og 1,40 pund per liv reddet. Det er en fantastisk avkastning på investeringen, skriver Bill Gates.Han fortsetter med flere eksempler der offentlig finansierte prosjekter har ført til medisinsk framgang – blant annet om det internasjonale samarbeidet om å utvikle en egen ebolavaksine.

Når et land bygger sin egen vitenskapelige kapasitet, kan fordelene bli lang større enn hva man hadde forestilt seg. Det er fordi noen av de største oppdagelser innen vitenskapen kommer fra ny innsikt som dukker opp når vi leter etter noe annet. Forskere begynner ofte å lete etter svar på ett problem, og finner svaret på mange andre underveis, påpeker Gates.

Han fortsetter med flere eksempler der offentlig finansierte prosjekter har ført til medisinsk framgang – blant annet om det internasjonale samarbeidet om å utvikle en egen ebolavaksine.


«Framskritt er ikke en naturlov, slik som tyngdekraften. Det krever arbeid»

Offentlig + privat = gull

Betydningen av forskning strekker seg også langt utover globale helsespørsmål. Energiforsyning, vann, og mat er sentrale midler i kampen mot fattigdom, og tilgang til slike goder er avgjørende for å bekjempe fattigdom og ressursknapphet som i sin tur er årsak til ustabilitet i en rekke regioner, skiver Gates, og forsetter:

Forskning på informasjonsteknologi kan forbedre produktiviteten på måter som fører til nye arbeidsplasser, økonomisk vekst og den kan gi store pedagogiske gevinster også.
Om forskningen skjer innen helse, jordbruk, informasjonsteknologi, klima eller energi, så er dynamikken den samme: Innovasjon kommer som et resultat av offentlige bevilgninger til FoU, pluss arbeidet til de kreative hodene i privat sektor som makter å ta funnene fra laboratoriet til markedet, skriver Bill Gates.

Innovasjon er det som hjelper oss å blomstre. Å bremse ned på innovasjon, vil være å snu ryggen til vår største styrke.

Vi må investere i forskning som om milliarder av liv var avhengig av det – for det er akkurat det de er.

Powered by Labrador CMS