Samfunn

Fiskeriminister Per Sandberg.

Bråstopp for regjeringens fiskeriendringer

Publisert Sist oppdatert
Regjeringen får ikke støtte for flere av sine omstridte forslag til endringer i kyst- og fiskeripolitikken, og tvinges til å nedsette en kommisjon som skal utrede saken.

I sjømatmeldingen tar regjeringen til orde for store endringer, og flere forslag har skapt kraftige reaksjoner i mange nordnorske kystsamfunn.

En samlet komité går nå inn for at en kommisjon skal granske leveringsplikten, bearbeidingsplikten og aktivitetsplikten nærmere. Næringskomiteen avga sin innstilling til sjømatindustrimeldingen torsdag.

Kommisjonen skal komme med sine anbefalinger til Stortinget til høsten.

Ekstraomganger

– I dag har Per Sandberg og Kjell Inge Røkke all grunn til å være sure. Trålindustriens grep om fiskeripolitikken har fått seg en smell, vi har sikret folket langs kysten ekstraomganger, sier SVs fiskeripolitiske talsperson Siv Elin Hansen.

Hun sier kommisjonens utredning kommer til å gjøre fiskeriene og leveringspliktene til et av de viktige slagene i 2017-valget.

– Dette har vært en tøff kamp, vi har kommet et godt stykke, nå fortsetter kampen. SV er fornøyd med å ha fått flyttet Stortinget langt i vår og kystens retning. Neste valg står om kystens fremtid, og om folk eller kapital skal eie ressursene, sier hun.

– Fellesskapets ressurs

Det som har skapt mest strid, er regjeringens ønske om å la store trålere levere fangsten til fylket i stedet for bestemte lokalsamfunn, noe som vil føre til at kystsamfunn mister kontroll over fiseressursene.

Leveringsplikten vil i realiteten bli fjernet dersom den gjøres regional, sa Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson Ingrid Heggø da spørsmålet kom opp i Stortingets spørretime onsdag. Nå er hun strålende fornøyd med komiteens konklusjon.

– Fisken er fellesskapets ressurs. Den skal bidra til verdiskaping og sysselsetting i lokalsamfunn langs hele kysten. Jeg er glad for at et bredt flertall på Stortinget nå slår ring om dette, sier Ingrid Heggø.

Miljøvennlig

Venstres Pål Farstad sier det er en kjensgjerning at pliktsystemet ikke fungerer godt nok slik det er utformet i dag, og understreker at ulønnsomme arbeidsplasser heller ikke er trygge arbeidsplasser.

– Venstre mener likevel at en omlegging må være basert på kunnskap om samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser. Vi ønsker derfor at pliktene skal utredes samlet av en kommisjon, sier Farstad.

For Venstre har gjennomslag for en mer miljøvennlig og lønnsom sjømatindustri vært ekstra gledelig.

– Det har vært bred enighet i komiteen om hovedlinjene i sjømatindustrien. For Venstre har miljøperspektivet vært spesielt viktig. Derfor er det gledelig at vi har fått flertall for at regjeringen skal lage en plan for hvordan vi kan få alt restråstoff fra sjømatindustrien på land, sier Farstad.

Powered by Labrador CMS