Arbeidsliv

Regjeringen endret reglene for midlertidige ansettelser i fjor. Mange har benyttet seg av sjansen til å ansette på midlertidig basis, viser nye SSB-tall.

Bratt økning i langtidsledigheten

En oljebransje i fritt fall har satt tydelige spor i arbeidsmarkedet, og ifølge nye SSB-tall er det mange som sliter med å komme seg tilbake i jobb. I takt med regjeringens regelendringer har det også blitt flere midlertidige ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Det var en markant økning i tallet på langtidsledige mellom 3. kvartal 2015 og 3. kvartal 2016. Tallet økte med 18.000, og de langtidsledige utgjør nå 37 prosent av det totale ledighetstallet.

Samlet har arbeidsledigheten økt med 11.000 det siste året: 18.000 flere langtidsledige, det vil si personer som har vært ledige i over et halvt år, og 7.000 færre korttidsledige.

Ifølge SSB kom økningen i arbeidsledigheten det siste året i hovedsak blant personer i alderen 25–54 år. Seks av ti ledige ønsket en heltidsjobb, omtrent som i 3. kvartal i fjor.

Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) viser ingen økning i ledigheten blant de unge under 25 år selv om tallet på sysselsatte i alderen 20–24 år gikk ned med 12 000 det siste året. Denne nedgangen gjaldt i hovedsak heltidsjobber.

«Ettersom nedgangen i sysselsettingen ikke førte til økt ledighet for dem i alderen 20–24 år, innebærer det at andelen i arbeidsstyrken gikk ned med 3,4 prosentpoeng i denne aldersgruppen. I samme tidsrom har det vært en økning i andelen som oppgir utdanning som sin hovedsakelige virksomhet,» heter det i pressemeldingen fra SSB.

For de øvrige aldersgruppene har det kun vært mindre endringer i yrkesaktiviteten det siste året.

Færre i oljebransjen

Ikke overraskende viser AKU fortsatt en betydelig nedgang i antall sysselsatte i bergverksdrift og utvinning, en næring som domineres av olje- og gassvirksomhet.

Nedgangen i denne sektoren har vært på 12.000 sysselsatte, tilsvarende 18 prosent, siden 3. kvartal 2015.

Om vi går to år tilbake i tid er det blitt 25.000 færre sysselsatte i denne næringen. For de øvrige næringene har endringene i sysselsettingen det siste år vært små.

Midlertidighet

Fra 1. juli i fjor endret Regjeringen reglene, slik at det ble lettere å ansette midlertidig.

I tråd med forventningene etter regelendringene har tallet på midlertidig ansatte økt til 232.000 i 3. kvartal 2016. Det er 25.000 flere enn i samme kvartal året før.

I helse- og sosialtjenester var det 10.000 flere midlertidige ansatte, noe som tilsvarer en økning fra 11,5 til 13,4 prosent av alle ansatte i denne næringen.

Samlet for alle næringer vokste omfanget av midlertidige ansettelser fra 8,4 til 9,4 prosent, viser SSB-tallene.

Høyest, med 17 prosent av de ansatte, var andelen innenfor personlig tjenesteyting samt overnattings- og serveringsvirksomhet. Deretter fulgte helse- og sosialtjenester, og undervisning, med andeler på 12-13 prosent.

Powered by Labrador CMS