Samfunn

Brende advarer om russisk militæraktivitet i nord

Russlandsekspert ved PRIO, Pavel K. Baev peker på at russerne så langt har prioritert Syria og sin vestlige grense over Nordområdene.

Publisert Sist oppdatert

– Russisk styrkeoppbygging og intensivering av øvelser i nord fordrer årvåkenhet. Den militærstrategiske balansen i nord forskyver seg i Russlands favør, sa Brende i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget tirsdag.

– Dette må møtes med en fast og forutsigbar linje fra norsk side. Det er også grunnen for at regjeringen arbeider for å trekke NATOs oppmerksomhet mot nord, sier han ifølge NTB.

Han understreket at nordområdene er en fredelig og stabil region og påpekte at Norges samarbeid med Russland fungerer bra på en rekke områder i nord.

Russland prioriterer ikke nord

Men det er ikke krystallklart hvordan russerne prioriterer opprustningen i nord. I forrige uke gikk blant andre PRIO-forsker og Russlandsekspert Pavel K. Baev ut og minnet om at Russland ikke har fulgt opp retorikken om opprustning med faktisk handling. Han mente tiden var inne for å forsøke å skape et samarbeid med russerne i Arktis:

"Bakgrunnen er at Russlands opprustning i nord er blitt satt på vent det siste halvåret, skriver analytikerne. Istedet for å fortsette oppbyggingen en arktisk brigade har russiske generaler nå rettet oppmerksomheten på å bygge opp tre divisjoner og et hovedkvarter for stridsvogner langs det de omtaler som "den vestlige fronten", altså lenger sør. Gjenåpningen av flybasen på Novaya Zemlya har så langt bare ført til protester fra ansatte om mangel på ressurser og lønn og virker sådan ikke å være et prioritert område for russerne. Heller ikke i Russlands nasjonale sikkerhetsstrategi levnes nordområdene mye oppmerksomhet.

En viktig årsak er nok at president Valdimir Putin har ønsket å flytte ressurser mot Syria og kamphandlingene der. Mannen som tidligere var øverste ansvarlig for oppbyggingen i nord, visestatsminister Dimitri Rogozin, reiser nå for tiden mest til Baghdad."

Powered by Labrador CMS