Europa

De gamle Eton-kompisene Boris Johnson og David Cameron rusterer opp i sine respektive leirer. Brexit-kampen intensiveres fra mandag 9. mai.

Brexit-kampen intensiveres: Krig og patriotisme inn i miksen

Publisert Sist oppdatert

I en tale til det britiske kabinettet, med referanser til Sir Winston Churchill, slagene ved Trafalgar og Waterloo, samt de to verdenskrigene, intensiverte statsminister i Storbritannia, David Cameron, i dag bli-kampanjens innsats.

Med seg på laget har Cameron ledere fra tverrpolitisk hold, blant andre finansminister George Osborne(Conservatives), tidligere statsminister Gordon Brown (Labour), tidligere utenriksminister David Miliband (Labour) og en reklamefilm med fire veteransoldater i hovedrollene, som alle har gitt utvetydig beskjed om deres standpunkt angående "Brexit":

– Politisk selvmord, sier Miliband.

– Et sprang i mørket, og øker sannsynligheten for krig i Europa, sier Cameron.

– En framtid i elendighet, sier Brown.

– Absolutt katastrofalt, sier Osborne.

Dette viser medieoppslag mandag morgen, allerede før Camerons tale. Under talen, rundt klokka 10. norsk tid sa statsministeren:

– Ingen kan tvile på at Europa har en voldelig og turbulent historie. Det er fakta. Vi er ikke bare økonomisk sterkere som en del av et marked med 500 millioner mennesker, men hvordan holder vi folket vårt trygt? Når jeg sitter rundt bordet med 27 andre statsministere og presidenter, husker vi at det er ganske ekstraordinært at land arbeider sammen for å løse tvister og problemer. Vi bør lytte til stemmene som sier at Europa hadde en voldelig historie - vi har klart å unngå det, så hvorfor risikere noe som har oppnådd det? spurte statsministeren kabinettet.

Søndag advarte også President for Europakommisjonen, Jean-Claude Juncker, om at "Brexit" vil få "uforutsigbare følger", uten at det var et overraskende standpunkt.

For å toppe det hele publiseres følgende reklamevideo, med veteraner fra 2. verdenskrig med en bønn til det britiske folk om å stemme for å bli værende i EU:

Boris slår tilbake

Få timer etter statsministerens tale vil Boris Johnsons første offentlige opptreden etter at han fratrådte stillingen som borgermester i London være å angripe sin tidligere Eton-kamerat Cameron, og den nye avtalen han oppnådde med EU etter vinterens reforhandlinger.

Det gjør han ved å starte en "rød buss-turné" på tvers av England, som skal overbevise britene om å trekke seg ut av unionen.

Men før han stiger om bord i den tradisjonelle røde London-bussen har karismatiske Johnson lovet å komme med "noen ganske ekle overraskelser".

Forøvrig har Cameron nylig uttalt at Johnson, som nå er fanebærer for ut-kampanjen og statsministerens argeste konkkurent, fortsatt "er en venn, men kanskje ikke en like god venn som før".

Powered by Labrador CMS