Ledelse

Sir Julian King blir kommisær for sikkerhetsunionen i Europa.

Britisk diplomat skal lede europeisk sikkerhets- og antiterrorarbeid

Publisert Sist oppdatert

EU-president Jean-Claude Juncker innstilte i dag (02.08.2016) britiske Sir Julian King som kommisær for EUs «sikkerhetsunion», og kommer med det til å bli en ledende skikkelsen for antiterrorarbeidet i Europa.

Utviklingen av sikkerhetsunionen har blitt viet ekstra oppmerksomhet de siste månedene, og Juncker gikk hardt ut mot somling i EUs sikkerhetspolitikk etter Brussel-angrepene i mars. Knappe fire måneder er altså en kommisær for sikkerhet i unionen på plass.

King er i dag Storbritannias ambassadør til Frankrike. En av David Camerons siste trekk som statsminister var å utnevne King til britenes EU-kommissær, kort tid etter forgjengeren Jonathan Hill dramtaiske avgang midt i Brexit-støyen.

Den nyopprettede stillingen skal blant annet supplere og bistå arbeidet til kommsiær for migrasjon og statsborgerskap, Dimitris Avramopoulos. Med seg på laget får King en ekspertgruppe med representanter fra en rekke aktuelle departementer, under oppsyn av EUs «innenriksdepartement».

Britenes tilstedeværelse i makthavende posisjoner i EU fikk i praksis en kraftig knekk etter Brexit-avstemningen, og Sir Julian King anses derfor som et viktig kort på innsiden når forhandlingene om utmeldelse fra unionen starter. Kings stilling vil likevel være underordnet andre politiske posisjoner i kommisjonen, og han vil rapportere til visepresident Frans Timmermans, som vil ha siste ord i alle initiativer hva gjelder lovgivning. King vil heller ikke delta på EUs ministermøter, som tradisjonelt anses som en viktig del av en kommisærs jobb.

Storbritannias statsminister Theresa May ble i går kveld informert om at valget falt på King.

Powered by Labrador CMS