Europa

Carl Bildt mener Europa burde vært tydeligere i sin støtte til Tyrkias president Recep Erdogan i etterkant av det mislykkete statskuppet (t.v.).

Carl Bildt: – Europa, støtt Erdogan

Den tidligere svenske utenriksministeren mener Europa må gir Tyrkias president støtten han fortjener.

Publisert Sist oppdatert

Europa må våkne. Kupp hører ikke hjemme i en region bygget på demokratiske verdier.

Det skriver Sveriges tidligere utenriksminister og statsminster, Carl Bildt, i en kronikk for nettstedet Politco.eu.

Tenk om kuppet hadde lykkes og en militær junta hadde tatt over styringen av landet - med alt av statens makt som følger med, spør Bildt som mener Europas ledere ikke har opptredt smart når de umiddelbart kritiserte utrensningene av det som omtales som Gülen-tilhengere fra maktposisjoner. Selv om han ser faren for at disse tiltakene kan går for langt, mener han man ikke kan stille strengere krav til Tyrkia enn man gjorde til Frankrike i etterkant av terroranslaget i Paris.

Bildt er ikke i tvil om at et kupp ville kunne medført store lidelser i Istanbuls gater og trekker paralleller til opprøret på Tharirplassen i Cairo i etterkant av militærkuppet i 2013.

Bildt tror også at et vellykket kupp kunne kastet Tyrkia inn i en borgerkrig med enorme konsekvenser for de om lag 2 millioner syriske flyktningene som oppholder seg der for tiden.

Den tidligere utenriksministeren peker på at samtlige tyrkiske partier i ettertid har kommet sammen og fordømt kuppforsøket, og han håper at det på sikt vil kunne bidra til å styrke demokratiet i landet.

At Erdogan skal møte generalsekretær i Europarådet, Torbjørn Jagland, blir applaudert av Bildt som frykter at Europa står i fare for å miste sin moralske autoritet.

Powered by Labrador CMS