Samfunn

Donald Trump holder seierstale etter at det var klart at han hadde vunnet presidentvalget i USA.

– Clinton har ringt Trump og erkjent nederlaget

Hillary Clinton har ringt Donald Trump og erkjent at han har vunnet presidentvalget i USA.

Publisert Sist oppdatert

Så langt har ikke Clinton holdt noen tale og innrømmet valgnederlaget. Men natt til onsdag lokal tid meldte TV-stasjonen CNN at Clinton har ringt Trump og gjort det klart at hun anser ham som valgvinneren.

Tirsdag morgen klokka 7.40 norsk tid var det avgjort: Donald Trump blir USAs 45. president.

De siste valglokalene stengte ved 5-tiden onsdag morgen norsk tid, men først drøyt to og en halv time senere var valgresultatet sikkert. Deretter drøyde det nok en time før meldingen kom at Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton hadde erkjent nederlaget og ringt Trump og gratulert ham med valgseieren.

Men fortsatt er det en stund til den nybakte presidenten kan flytte inn i Det hvite hus. Før det kan skje, må en rekke ledd i den formelle prosessen på plass.

Valgmennenes stemmer

Først skal valgmannskollegiet med sine i alt 538 representanter avgi sine stemmer. Det er kollegiet som formelt velger presidenten. Det skjer alltid mandag etter andre onsdag i desember, som i år faller på den 19. desember. Da møtes valgmennene i hver delstat i sine respektive hovedsteder og avgir sine stemmer. Resultatet blir deretter sendt videre til Senatets president.

Neste viktige dato er 6. januar, da de to kamrene i Kongressen foretar en felles opptelling av valgmannsstemmene.

Dersom resultatet blir akseptert uten innsigelser, og en av presidentkandidatene har fått minst 270 valgmannsstemmer, vil den avtroppende visepresidenten, i dette tilfellet Joe Biden, kunngjøre navnet på den nye presidenten.

Den 20. januar blir den nye presidenten tatt i ed.

Ikke forpliktet

Hver delstat har et visst antall valgmenn, og i alle stater utenom Nebraska og Maine får den kandidaten som vinner i delstaten, alle valgmennene.

Det gjør det mulig å bli valgt til president selv om man ikke har et flertall av folkets stemmer i ryggen. Det har skjedd fire ganger i historien, sist gang da George W. Bush vant over Al Gore i 2000.

Valgmennene er ikke forpliktet etter grunnloven til å følge folkeflertallet i sine respektive delstater, men det hører til sjeldenhetene at de ikke gjør det.

Trump vil forene amerikanerne

Donald Trump tar til orde for samhold i USA i sin seierstale i sitt valgkamphovedkvarter i New York.

I talen rakte han ut en hånd til sine politiske motstandere.

– Nå er det på tide at republikanere og demokrater kommer sammen som et forent folk, sa Trump.

Han fortalte at Hillary Clinton har ringt ham og erkjent valgnederlaget.

– Hun har jobbet veldig hardt over en svært lang periode. Vi skylder henne takknemlighet for det hun har gjort for landet.

Powered by Labrador CMS