Europa

Dyrt dansk kjøtt: Her er det dyrt. I alle fall sammenlignet med i Polen.

Danmark dyrest i EU

Danmark er dyrest, mens Polen er billigst i EU. Matvareprisene i Danmark er dobbelt så høye som i Polen.

Publisert Sist oppdatert

Eurostat har publisert en oversikt over matvareprisene i de ulike EU-landene. Prisen på en ordinær kurv med matvarer – unntatt alkohol – er sammenlignet. Danmark viser seg å ha de høyeste matvareprisene i EU, der er prisen på matkurven 145 prosent av gjennomsnittet i EU. Videre følger Sverige (124%), Østerrike (120%), Irland og Finland (begge 119%).

Norge og Sveits ville vært helt oppe i teten, dersom de hadde vært omtalt i Eurostat-undersøkelsen.

I den billigste enden av matvareskalaen finner vi Polen, der matkurven kun koster 63% av gjennomsnittsprisen i EU. Deretter kommer Romani (64%), Bulgaria (70%), Litauen (78%), Tsjekkia og Ungarn (begge 79%).

Undersøkelsen er gjort i 38 europeiske land, og prisene på et utvalg av 440 ulike varer er sammenlignet, skiver Eurostat i en pressemelding torsdag.

Alkohol, kjøtt og tobakk

Ser man på noen utvalgte varer, er forskjellene enda større.

Brød og frokostblandinger er billigst i Romania (53% av EU-snittet) og dyrest i – 162 prosent av snittet. Danmark. Også kjøtt er dyrest i Danmark (137%), og billigst i Polen (54%). Polen har billigst egg og melk også ((65%). Her er Kypros dyrest, med 140 prosent av snittet.

Når det gjelder alkohol, er det billigst i Bulgaria (64%) og Romania (72%). Dyrest alkohol finner du i Irland (175%), Finland (172%) og Storbritannia (163%).

Tobakken er dyrest i Storbritannia (218% høyere enn gjennomsnittet), Irland (189%) og Frankrike (!72%). Billigst røyk får du i Bulgaria (50%), og Kroatia og Litauen (begge 56% av EU-gjennomsnittet).

Powered by Labrador CMS