sykehusene

Danske regioner vil ha færre overleger

Regionene har brukt tittelen for å lokke til seg nok leger.

Publisert Sist oppdatert

– Vi må erkjenne at vi har brukt overlegetittelen og lønnen som komme med som et instrument for å rekruttere.

Det sier Stephanie Lose som er formann i Region Syddanmark som sitter med arbeidsgiveransvaret for sykehusansatte i regionen. En overlege tjener om lag en million danske kroner i året, som er mer enn lønnen til en vanlig lege.

Nå skal lederene i de fem danske regionene gå sammen og forsøke å bremse det som i Danmark bli omtalt som den dyre konkurransen om legene.

Det skriver Fyens Stiftstidende som har presentert tall som viser at det er ansatt 1600 overleger i regionene siden 2007 da regionsinndelingen i dansk helsevesen ble innført.

Lose som er politiker for partiet Venstre, mener at en del av økningen i bruken av overleger skyldes økende spesialisering ved sykehusene, men hun tror ikke det er hele forklaringen.

– Hvis en region tar i bruk mer drastiske metoder for å rekruttere, står de andre med et problem. Derfor er vi blitt enige om at vi skal håndtere det i fellesskap, sier Lose.

Konkret skal regionene nå nedfelle klare krav til når det er behov for en overlegestilling.

Norge

I statistikken til Legeforeningen som holder oversikten over alle leger i Norge, fremgår det at det var om lag 7.256 såkalte overordnede sykehusleger i Norge i slutten av august 2016. Totalt omfatter statistikken 26.075 leger.

Ved de norske helseforetakene er det ansatt 14.000 leger og om lag halvparten av disse hadde en overordnet stilling.

I 2010 var det 5.574 overordnede sykehusleger i Norge, men da var det totalt 18.149 leger.

Powered by Labrador CMS