Ledelse

Flere studier hevder å ha funnet "ledergenet"

Den fødte leder

En rekke studier hevder å ha funnet et gen for ledelse. Realiteten er litt mer komplisert, mener to norske professorer.

Publisert Sist oppdatert

Jan-Emmanuel de Neve fra University College i London fant i 2013 sammen med en gruppe forskere et gen som delvis var ansvarlig for en del egenskaper som er forbundet med gode ledere.

Biologiprofessor Dag. O. Hessen ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo er hakket mer skeptisk.

– Det finnes ikke noe eget «gen for ledelse», fordi en god leder også har med andre faktorer å gjøre, sier han til Ledernytt.

Han forklarer at lederrollen er kompleks, og krever mange ulike egenskaper, og at disse også vil variere fra situasjon til situasjon.

Store variasjoner

Genet, som i flere studier omtales som «ansvarsgenet», regulerer, sammen med noen andre gener, flere hormoner som har med vilje, besluttsomhet og gjennomføringsevne å gjøre. Dette vil igjen kontrollere viktige lederegenskaper som risikosøking, autoritet, aggresjon og omsorg.

Hessen påpeker at samspillet mellom alle disse faktorene gjør at de ulike egenskapene vil variere over tid, samt kan bli formet av omgivelsene. Han sier at selv om en person har genet medfødt, så er det ikke skrevet i stein at denne personen blir en leder. Dette vil avhenge av en kombinasjon av blant annet sosial status, tilhørighet, men også personlighet.

Vet for lite om ledelse

Professor Jan Ketil Arnulf ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI mener at hovedproblemet i denne sammenhengen ikke er genetikken, men selve begrepet ledelse.

– Vi vet ikke for lite om genetikk, men om ledelse, sier han, og legger til at et av de vanskeligste temaene innen ledelsesforskning er å bli enige om hva ledelse faktisk er, sier han til Ledernytt.

Arnulf kan være enig i at det er mange gode lederegenskaper som kan være nedarvet, men sier at det er alt for mange typer lederatferd som fungerer bra til at det skal kunne forklares biologisk.

– For eksempel vil vi ofte foretrekke pene og høye ledere og dette er helt sikkert medfødt, både hos lederne og publikum. Men hvis du bruker næringslivet som kriterium, vil du se at kortere, styggere ledere gjør det minst like bra som entreprenører og konsernsjefer, legger han til.

Siden vi vet i virkeligheten ved så lite om ledelse mener BI-professoren at man bør holde en viss kritisk distanse til dette forskningsresultatet.

– Den fødte leder er hypnotiserende som myte, men vitenskap er det ikke, avslutter Arnulf.

Powered by Labrador CMS