Nyskaping

Mobilmast: Slike vil det bli færre av når man innføre neste generasjon mobilnett 5G.

Derfor blir ikke 5G en teknologisk revolusjon

Ifølge teleselskapene er 5G det neste store på teknologi-fronten som en gang for alle vil utløse nettets verdi. Men er det mer enn bare raskere nett?

Publisert Sist oppdatert
Telecom-bransjen er snart klar for å rulle ut neste generasjon mobilnett, det såkalte 5G. Men selv om navnet høres ut som 4G, bare litt raskere, og det kommer til å gå veldig mye raskere, så innebærer endringen mer enn bare hastighet. Det nye nettet skal være det som endelig gjør det mulig og interessant å la nesten alle ting være koblet til nettet.
Bladet Economist omtaler 5G som den neste teknologiske innovasjonen som vil medføre drastiske endringer. Men det er langt igjen, og vi har hørt det før.
Allerede nå testet 5G flere steder i verden. Sør-Korea har planer om å ha et fungerende 5G-nett oppe og gå innen OL i 2018. Men fortsatt er det mye som gjenstår. Ifølge magasinet har bransjen så langt egentlig ikke blitt enige om så veldig mye mer enn at overføringskapasiteten skal overgå 10 gigbits i sekundet, nok til å laste ned flere filmer i sekundet, om du skulle være interessert det.
Og selv om du kanskje ikke er det i dag, tror eksperter du kan komme til å bli det. Ifølge et estimat må fremtidens nettverk være i stand til å takle 1000 ganger høyere nettrafikk og datavolum om 10 år. Problemet med 4G er dessuten at bølgelengden det opererer på, er i ferd med å bli oppbrukt, det er ikke plass til så veldig mye mer trafikk enn det er allerede er på det i dag. Datakrevende Netflix med sin streaming-tjeneste leder an i denne utviklingen.
5G skal løse disse problemene. I tillegg loves det at teknologien er grønnere fordi den krever mindre energi. I stedet for store mobilmaster, skal vi klare oss med mange flere, men mindre antennter. En annen og viktig forskjell er at 5G-nettet skal være mer basert på programvare. Mens dagens 4G-teknologi til dels er basert på faktiske databrikker på hver fysiske basestasjon, vil 5G-nettets databrikker være virtuelle, som i nettskyen.
Selv om teleleverandørene er det som er ivrigst på å markedsføre teknologien, er de viktigste aktørene for utviklingen av 5G, ifølge Economist, IT-selskaper som IBM, Apple, Google og Samsung. De har ikke bare et ønske om å fortsette å selge dyrt utstyr, men kommer antagelig også til å ta store deler av det voksende markedet for tingenes internett (IoT). Ifølge analyseselskapet Gartner vil IoT vokse til 21 milliarder enheter innen 2020, og da er det ventet at det vil omsettes for mellom 3000 og 8000 milliarder dollar i næringen.
Facebooks Mark Zuckerberg uttalte selv nylig at han ser for seg at virtual reality-applikasjoner vil bli viktige for utbredelsen av 5G. Det nye nettets hastighet og lave forsinkelsestid vil gjøre denne typen teknologi til en mulighet for to personer på hver sin side av kloden. Forsinkelsestid på bare et millisekund vil også gjøre risikoen ved selvkjørende biler lavere, siden bilene vil kunne respondere enda raskere. Nesten alle ting med et kamera vil kunne filme og streame alt alltid. Lav forsinkelsetid gjør det enklere å operere på avstand over nettet bare hjulpet av et kamera. Og selv om vi nå har hatt Skype og andre former for videokonferanse i over ti år, har det egentlig ikke blitt så mye bedre. Mange tror at 5G kan være løsningen på det, nok en gang på grunn av den lave forsinkelsestiden.
Det kan også være grunn til å forvente at 5G vil endre strukturen i IT-bransjen. Et spørsmål er om trådløs tilgang på nettet vil bli en vare i større grad enn i dag. Mens bredbåndsleverandørene andel av inntektene på nett allerede har falt til om lag 50 prosent, har tjenester som Facebook mer eller mindre snappet opp resten i form av reklamepenger. Og appene tar stadig en større del av nett-kaken. Tanken er at overgangen til 5G vil akselerere denne trenden.
Men før vi kommer der, må mange bli enige om litt av hvert. Og vi andre kan smøre oss med tålmodighet og en anelse skepsis.
Powered by Labrador CMS