Ledelse

Derfor er personlige eiendeler på kontoret viktige for folk

Publisert Sist oppdatert

Et bilde av barna i glass og ramme, en eksotisk plante som strekker seg etter lyset i vinduskarmen, en grønn høytaler, et krus med logoen til fotballaget, en ministatue av en filosof, kunst på veggen. Hvorfor plasserer folk personlige eiendeler på kontoret?

Forskerne Kris Byron og Gregory Laurence har forsøkt å finne svar ved å konsultere og studere arbeidsplassene til 28 mennesker i ulike yrker, kan Research Digest, et nettsted drevet av The British Psychological Society, fortelle.

Det vanlige er å tenke at vi bruker de personlige eiendelene til å markere territorium og til å fortelle kollegene hvem vi er. I intervjuene bekreftet mange dette. De personlige tingene fungerte som et personlig fingeravtrykk og ble brukt til å understreke forskjeller. Noen personlige ting kan ha den funksjonen at de viser hva slags person det er som jobber her (jeg er en kreativ sjel), andre ting – som et MBA-diplom i glass og ramme – kan understreke en rolle eller en karriereamibsjon.

Men tingene kan også bli symboler på delt identitet. Hvis det er mange på jobben som har Star Wars-effekter, viser det at de har noe felles. Intervjuene i studien avdekket da også at personlige effekter på kontorplassen kunne fungere som «ice-breakers». De hadde en funksjon når folk skulle bygge relasjoner. Bøkene i bokhylla, eller barnebildene på skrivebordet, gjorde det lettere å snakke med andre på kontoret.

Et mindretall av de personlige eiendelene, rundt en tredjedel, var plassert slik at bare den som eide dem kunne de dem. Dette viser ifølge forskerne at de personlige tingene vi drar med oss på kontoret ikke nødvendigvis blir brukt til å kommunisere med andre. Vi kan også bruke dem til å minne oss om vår egen identitet. En designer kan ha inspirerende kunst på veggen, bilder av barna kan være en påminnelse om at jobben ikke er alt her i livet.

Kontorplasser i kontorlandskap blir mer og mer minimalistiske, strømlinjeformede og like. Byron og Laurence mener imidlertid at arbeidsgivere bør gi medarbeiderne lov til å gjøre kontorplassene sine personlige. Personlige ting kan ha sin funksjon...

Powered by Labrador CMS