Ledelse

Rekrutteringsekspert Ole I. Iversen.

– Det er menneskene som utgjør forskjellen

Det er stor grad av enighet blant eksperter om at personligheten er forholdsvis stabil gjennom hele vårt voksne liv, og at personlighet er en av de faktorene som påvirker vår atferd, hevder rekrutteringsekspert Ole I. Iversen.

Publisert Sist oppdatert

Paul Moxnes hevder at markedet i økende grad lar seg forlede til å tro at enhver stilling bør besettes med en dertil passende personlighet, selv om forskningen i stor grad tyder på noe annet

Ifølge Ole I. Iversen, partner i konsulentselskapet Assessit og førsteamanuensis ved BI, er det en økende bevissthet om viktigheten av personlighet i yrkeslivet i dag.

– Personlighet påvirker hva slags arbeidsoppgaver vi passer til og trives med, effektivitet i ulike jobbroller, hva som motiverer oss og hvordan vi samarbeider med andre mennesker. Mange virksomheter leverer stort sett de samme produkter og tjenester i dag. Det er menneskene som utgjør forskjellen. Dette gjør det viktig å vurdere personlig egnethet ved ansettelser. Det er stor grad av enighet blant eksperter om at personligheten er forholdsvis stabil gjennom hele vårt voksne liv, og at personlighet er en av de faktorene som påvirker vår atferd, understreker han.

Han presiserer at det er riktig at situasjonen og konteksten også påvirker. Noen sitasjoner har så sterke føringer at personligheten blir mindre viktig, for eksempel hvordan man skal oppføre seg i en begravelse.

– Andre situasjoner har mindre føringer og da kommer personligheten mer til syne, forklarer han.

– Måler noe annet

Iversen er enig i at intelligenstester gir bedre prediksjon enn personlighetstester.

– Det er godt kjent at intelligenstester har høyere prediksjonsverdi enn personlighetstester. Det er derfor slike tester brukes stadig mer i forbindelse med ansettelser. En intelligenstest måler noe annet enn en personlighetstest og benyttes gjerne i tillegg til personlighetstest, utdyper han.

Ifølge Iversen er mestring- og forståelse av egne følelser viktig. Generelt sett er mellommenneskelig kompetanse av økende viktighet, spesielt fordi vi i stigende grad må kunne samarbeide med andre for å løse komplekse arbeidsoppgaver, mener han.

– Finnes anerkjent EQ-test

ifølge Moxnes finnes det ingen god test på emosjonell intelligens, EQ. Iversen bekrefter at mange av testene på markedet har fått kritikk, men er ikke enig i at ingen av dem er gode eller anerkjente.

– Når det gjelder emosjonell intelligens mener mange at dette best kan forstås som en del av personligheten og ikke som et eget begrep. Det er riktig at noen av testene som oppgir å måle emosjonell intelligens har blitt kritisert de senere årene, men det finnes en test som er utviklet av de to engelske forskerne Furnham og Petrides som er anerkjent i vitenskapelige kretser. Det store spørsmålet er for øvrig om ikke denne type kompetanse best måles med andre verktøy enn selvrapporterte personlighetstester. For eksempel ved 360 graders evalueringer, poengterer Iversen.

Powered by Labrador CMS