Arbeidsliv

Kari Sollien er ny leder av Akademikerne.

Dette er Akademikernes nye leder

Leder for Allmennlegeforeningen tar steget opp og blir leder for hovedorganisasjonen Akademikerne.

Publisert Sist oppdatert

Kari Sollien (46) ble torsdag ettermiddag valgt til ny leder av Akademikerne for de neste to årene.

– Akademikerne er en nytenkende organisasjon som har blitt stadig viktigere i samfunnsdebatten, sier Sollien.

Den nyvalgte lederen er utdannet lege og spesialist i allmennmedisin. Hun har vært leder for Allmennlegeforeningen siden 2013 og har sittet i Legeforeningens sentralstyre siden 2009. Sollien har bred yrkeserfaring som fastlege og fra kommunehelse- og spesialisthelsetjenesten.

Lederskiftet skjer etter at Knut Aarbakke meldte overgang til NHO tidligere i år, hvor han skal lede sjøfartavdelingen. I mellomtiden har leder for Legeforeningen, Marit Hermansen, vært konstituert som leder for hovedorganisasjonen. I den posisjonen har hun vært svært synlig i det offentlige rom, blant annet på grunn av sykehusstreiken.

Hun var imidlertid ikke med i kampen om å bli Akademikernes permanente leder.

Helsesektoren beholder likevel ledelsen i organisasjonen, og Sollien har ingen planer om å være dårligere enn sin kollega:

– Jeg ser frem til å lede organisasjonen inn i det spennende valgåret som ligger foran oss. Det er en fin mulighet til å sette saker som er viktig for Norge og Akademikerne på dagsordenen, sier Sollien.

Hun fremhever debatten om «omstillingen av Norge» som spesielt viktig, og mener den vil tilta i styrke de neste årene.

– Her har Akademikerne en viktig rolle å spille. Kunnskap, utdanning og forskning har aldri vært viktigere enn nå, sier Sollien.

Hovedutfordringene er klare, mener hun, og lister opp følgende områder som vil kreve omstilling den kommende tiden:

  • Norsk næringsliv og økonomi til å møte en ny virkelighet med lavere aktivitet og inntekter fra sokkelen

  • Arbeidslivet til å møte en situasjon der automatisering og digitalisering trolig vil føre til at halvparten av dagens arbeidsplasser er borte om 20 – 25 år

  • Offentlig sektor til å møte morgendagens velferdsutfordringer innenfor bl.a. helse, eldreomsorg og utdanning

  • Samfunnet i en mer bærekraftig retning der det grønne skiftet er noe mer enn bare et retorisk slagord

– Skal vi lykkes, må vi bidra til at trepartssamarbeidet styrkes. I dette arbeidet vil Akademikerne ta sitt ansvar og være en konstruktiv bidragsyter, sier Sollien.

Akademikerne organiserer arbeidstakere med mastergrad eller tilsvarende, og består av 13 medlemsforeninger. Akademikerne ble etablert i 1997 og hadde ved årsskiftet drøyt 193.000 medlemmer.

Sollien er Akademikernes sjette leder siden etableringen, og den tredje kvinnelige lederen. Hun er den første lederen som kommer fra Legeforeningen.

Powered by Labrador CMS