Arbeidsliv

Faglærte til bygg og anlegg er de vanskligste å få tak i.

Dette er de ti vanskeligste jobbene å finne folk til

Fagfolk til bygg og anlegg er den arbeidskraften som er vanskeligst å få tak i her i landet, ifølge norske arbeidsgivere.

Publisert Sist oppdatert

Ikke alle yrkesgrupper lar seg omstille like enkelt. ManpowerGroups oversikt over yrkesgruppene det er størst mangel på avslører at faglært arbeidskraft topper listen for tredje året på rad.

– Norge har et skrikende behov for faglærte. Ungdom som velger yrkesfag, får ikke fullført utdannelsen på grunn av mangel på læreplasser. Å ta fagutdannelse er et trygt valg, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup.

ManpowerGroup har spurt 751 norske arbeidsgivere om de har utfordringer med rekruttering.

Omsetningen i bygg- og anleggssektoren har vokst med 42 prosent siden 2010. I samme periode har antallet elever, lærlinger og lærlingkandidater på yrkesfaglige utdanninger økt med 2,9 prosent.

– Det er fortsatt slik at unge velger bort yrkesfag og går for akademiske yrker. De vil bli økonomer, advokater og samfunnsvitere. Men vi må i større grad utdanne ungdom til jobber som det er bruk for. Hvis du gir meg en tjueåring som har utdannet seg til snekker kan jeg i dag skaffe ham eller henne jobb på timen hvor som helst i Norge, sier Brath.

Likevel synes ikke alle arbeidsgivere at situasjonen er så dramatisk. Hele 84 prosent svarer at de har ingen problemer med å få tak i nødvendig arbeidskraft. I fjor svarte 70 prosent det samme.

Dette er de ti vanskeligste jobbene å finne folk til:
  1. Faglært arbeidskraft
  2. Selgere
  3. Teknikere
  4. Juridisk personale
  5. Leger og helsepersonell (ikke sykepleiere)
  6. IT-personell
  7. Sekretærer, resepsjonister og administrative assistenter
  8. Sjåfører
  9. Ingeniører
  10. Regnskap & økonomimedarbeidere

Leter etter utradisjonelle kandidater

Arbeidsgiverne omskolerer arbeidskraften og søker etter folk utenfor vante bransjer, viser ny undersøkelse om det norske arbeidsmarkedet.

– Norske arbeidsgivere fortjener skryt. Norske arbeidsgivere er blant de beste i Europa til å lete nye steder etter talenter og til å gi ansatte ny kompetanse, sier Brath.

51 prosent av arbeidsgivere leter etter talenter utenfor sine tradisjonelle søkergrupper. I Europa er bare Tyskland, Østerrike og Storbritannia flinkere til å tenke utradisjonelt om rekruttering.

– Selv om tilgangen på arbeidskraft øker generelt, er det ingen automatikk i at arbeidsgivere i andre sektorer fanger dem opp. Undersøkelsen viser at vi har økende mobilitet i arbeidsmarkedet, og det er positivt når olje og gassnæringen sliter, sier Brath.

Norske arbeidsgivere er også flinke til å oppdatere sine ansatte. 76 prosent av arbeidsgivere tilbyr ekstra kurs og opplæring til sine ansatte for å møte nye oppgaver.

– Heldigvis ser vi at ledige fra olje og gassnæringen kan omskoleres til vekstbransjer som bygg og anlegg. Mange har mer etterspurt kompetanse enn de aner, og trenger bare litt påfyll for å bli relevante i arbeidsmarkedet.

Kraftig bedring fra i fjor

Når bare 16 prosent av arbeidsgiverne strever med å få tak i riktig arbeidskraft, er dette en kraftig bedring fra i fjor. Da svarte 30 prosent av arbeidgiverne at de slet med å få folk.

– Utviklingen er ikke overraskende. 2015 var et unormalt år med høy aktivitet i mange næringer. Siden det har arbeidsledigheten i Norge økt fra 4 til 5 prosent, en økning på 26 prosent. Fra en arbeidsgivers ståsted gir økt arbeidsledighet bedre tilgang på talenter, samtidig som omskolering blir viktigere, sier Brath.

Powered by Labrador CMS