Ledelse

Hva vektlegges under jobbintervjuet? Illustrasjonsbilde.

Dette vektlegges under jobbintervjuet

NHO har spurt en rekke bedrifter og fagorganisasjoner om hvilke egenskaper som vektlegges i en intervjusituasjon. Her er resultatet.

Publisert Sist oppdatert

Næringslivets Hoverdorganisasjons (NHO) kompetansebarometer for 2016 ble presentert 17. februar.

Rapporten trekker blant annet fram hva bedriftene oppfatter som jobbsøkeres viktigste egenskaper under et jobbintervju. Resultatet ble funnet etter undersøkelser hos en rekke norske næringslivsbedrifter og organisasjoner.

Følgende kriterier ble satt:

«Tenk deg at bedriften vurderer flere jobbsøkere som står likt med hensyn til utdanning og faglige kvalifikasjoner. I hvilken grad vil følgende faktorer ha betydning for hvem dere velger å ansette?»

  • Personlighet utvist på intervjuet
  • Referansenes vurdering av kandidaten
  • Om CV-en er fri for «huller»
  • Hvordan søknaden er formulert
  • Kandidatens alder
  • Skår på eventuelle personlighetstester
  • Kandidatens engasjement i frivillighet og sosiale verv

Resultatene:

Kilde: NIFU/NHOs kompetansebarometer 2016

– Svarene viser at det klart viktigste er hvordan kandidaten framstår på intervjuet etterfulgt av referansenes vurdering. Personlige egenskaper og vurderinger synes altså å telle langt mer enn formelle og målbare kriterier som søknadens utforming, konsistens i CV og kandidatens alder. Det er ikke så overraskende gitt at man her ser forbi utdanning og faglige kvalifikasjoner, heter det i rapporten, som fortsetter:

– Det er vanskelig å spore noen store forskjeller mellom ulike landsforeninger på dette området. Mange av ytterpunktene finnes dessuten i landsforeninger med få svar. I alle landsforeninger sier mellom 60 og 70 prosent at de legger stor vekt på kandidatens personlighet på intervjuet. Referansenes vurdering vektlegges mest blant bedrifter i Norske olje og gass og minst blant Mediebedriftens landsforening.

Ved å se på bedriftenes størrelse finnes det indikasjon på at store bedrifter legger mest vekt på personlighet under intervju, referansenes vurdering og personlighetstester.

– Det siste er trolig også et spørsmål om ressursbruk i ansettelsesprosesser. Blant de minste bedriftene er det en litt større andel som legger stor vekt på alder og engasjement i frivillig arbeid, slås det fast.

Powered by Labrador CMS