Ledelse

Diskriminering ved ansettelser

Overvektige, korte personer og folk med navn som signaliserer muslimsk identitet kommer dårlig ut i arbeidsmarkedet, viser svensk studie.

Publisert Sist oppdatert

En forskergruppe ved Linnéuniversitetet har gjennomført et flerårig forskningsprosjekt der de har sett på diskriminering i arbeidsmarkedet.

Forskerne finner at overvekt kan være et hinder for å bli kalt inn til jobbintervju. De finner også at korte personer har vanskeligere for å få lederstillinger enn folk som er høye, skriver chefstidningen.se i sin omtale av forskningen.

Navnet påvirker

Det viste seg også at navnet til jobbsøkeren var av stor betydning. I et av forskningsprosjektene ble det sendt ut 3000 jobbsøknader, hvorav noen var fra personer med typiske svenske navn (som Lars) - mens andre var fra personer med navn fra Midt-Østen og Afrika og signaliserte muslimsk identitet (for eksempel Muhammed). 30 prosent av personene med svenske navn ble innkalt til jobbintervju, mot bare 20 prosent av jobbsøkerne med utenlandske navn. Dette til tross for at jobbsøkerne i de to gruppene var like godt kvalifiserte.

Neppe bevisst rasisme

Forsker og psykologi Jens Agerström fra Linnéuniversitet avviser imidlertid overfor chefstidningen.se at det er bevisst rasisme som er i spill fra arbeidsgivernes side.

Psykologen viser til at assosiasjonene som fører til diskrimineringen sannsynligvis foregår ubevisst. Mange av testpersonene, som hadde diskriminert, ble ifølge psykologen selv åpenbart overrasket over resultatet.

Powered by Labrador CMS