Samfunn

Sjeføkonom i DNB markeds Øystein Dørum. DnB Markets legger sin halvårsrapport om de makroøkonomiske utsiktene i Norge og internasjonalt.

DNB Markets: Ingen krise selv med lav oljepris

DNB Markets beroliger nordmenn som er bekymret over svake økonomiske utsikter: Det blir ikke full krise selv om oljeprisen blir liggende på 35 dollar fatet i flere år.

Publisert Sist oppdatert
– Vi ser for oss at det innebærer større nedgang i oljeinvesteringene, lavere lønnsvekst og lavere forbruksvekst. Samlet sett betyr det enda lavere vekst i økonomien og enda høyere ledighet, faktisk den høyeste ledigheten vi har sett siden krigen, sier DNB Markets' sjeføkonom Øystein Dørum til NTB.

Men noen krise og økonomisk tilbakegang ser han ikke for seg. Ledigheten vil stige til 6,5 prosent i scenarioet med langvarig lav oljepris, men Norge har samtidig viktige dempende faktorer i økonomien.

– Den viktigste av disse er at kronen holder seg svak lenger, noe som bidrar til å bedre konkurranseevnen vår. Den andre er at vi må påregne enda mer oljepengebruk for å holde etterspørselen oppe, understreker Dørum.

Mer oljepengebruk betyr at regjeringen tar penger fra Norges gigantiske oljefond for å stimulere økonomien.

I tillegg peker DNB Markets på at det norske arbeidsmarkedet er fleksibelt – at partene i arbeidslivet vil ta hensyn til det store økonomiske bildet i lønnsforhandlinger. I tillegg vil svakere utsikter kunne redusere arbeidsinnvandringen.

– Lite sannsynlig

DNB Markets' mest sannsynlige scenario er en vekst på 1,2 prosent og en arbeidsledighet på 5,7 prosent i år. Forutsetningen er en gjennomsnittlig oljepris på 55 dollar fatet i 2016.

Meglerhuset anslår at oljeprisen gradvis tar seg opp til 70 dollar fatet fra og med 2018. Onsdag lå prisen for ett fat nordsjøolje på rundt 31 dollar.

– Det er svært lite sannsynlig at den blir liggende på 35 dollar fatet lenge, sier Dørum.

Men selv om det skulle skje, går det ikke mot fall i Norges brutto nasjonalprodukt (BNP), tror meglerhuset.

– Det er tankevekkende at vi ikke får noen år med nedgang i aktiviteten, noe vi hadde på slutten av 1980-tallet og på nytt i 2009, sier Dørum.

En viktig forskjell fra 1980-tallet er at rentene kommer til å holde seg lave. Det betyr at selv tungt forgjeldede nordmenn fortsatt vil kunne klare å betjene sine lån.

– For dem som beholder jobben, blir behovet for å stramme til i privatøkonomien ikke så stort, utover at forbruksveksten blir lavere, sier Dørum.

Ved lav oljepris ser DNB Markets for seg en styringsrente på 0 prosent i 2017-2019. Det er én av årsakene til at meglerhuset tror boligprisene bare vil få en svak nedgang både i 2017 og 2018.

Oljesvikt

Det er oljeselskapene som blir hardest rammet av en vedvarende lav oljepris. Den direkte virkningen er lavere inntekter til oljeselskapene. Også staten vil tape på lavere oljepris, i den forstand at tilførselen til oljefondet reduseres.

De indirekte følgene av at oljebransjen får trøbbel, vil bli ytterligere press på kostnader og lønnskutt. Dette vil også spre seg videre til norske bedrifter som leverer utstyr til oljebransjen både ute og hjemme.

Det gigantiske Johan Sverdrup-feltet blir enda viktigere for norsk økonomi hvis oljeprisen blir lav lenge. Men til tross for Sverdrup-feltet anslår DNB Markets at oljeinvesteringene vil falle med 38 prosent fra 2015 til 2019 hvis oljeprisen blir liggende på 35 dollar fatet.

Powered by Labrador CMS