Samfunnsansvar

En universal HPV-vaksine for alle 12 år gamle jenter vil kunne forhindre 420.000 dødsfall globalt.

Dobbelt så mange vil få brystkreft innen 2030

Prosentdelen av kvinner som dør av kreft vil øke til 60 prosent i løpet av 13 år viser en ny publisert i det anerkjente amerikanske legetidsskriftet The Lancet.

Publisert Sist oppdatert

Den brutale økningen i kreftdiagnoser vil spesielt ramme kvinner i fattige land, skriver American Cancer Society (ACS) i artikkelen.

To rapporter advarer nå om en «eksplosjon» av dødsfall blant kvinner forårsaket av kreft, i hovedsak brystkreft.

Det vil utgjøre 5,5 nye tilfeller hver år frem til 2030, omlag hele befolkningen i Danmark, skriver den britiske avisen The Guardian.

Antallet dødsfall forårsaket av kreft utgjør en økning på 60 prosent sammenliknet med de siste to tiårene.

Rapporten ble lagt frem under World Cancer Congress som ble holdt tirsdag denne uken i den franske hovedstaden Paris.

«De fleste dødsfallene vil forekomme hos unge og middelaldrende voksne mennesker. Dette vil være en tung byrde å bære for familiene til de rammede og nasjonale økonomier,» sa Sally Cowal, visepresident i global helse for ACS i en uttalelse.

Gratis vaksine mot livmorhalskreft

Samtidig som den globale befolkningen vokser og aldres, vil de kvinnene som bor i fattig og mellominntektsland rammes hardest av dødsfall forårsaket av kreft.

Mange av disse diagnosene kan i stor grad forebygges, skriver avisen.

Den andre rapporten som ble publisert i The Lancet på onsdag viser at antallet kvinner som bli diagnostisert med brystkreft vil nærmest dobles til 3,2 millioner årlig innen 2030.

I 2015 ble det registrert 1,7 millioner tilfeller på verdensbasis.

For livmorhalskreft kan antallet øke med minst 25 prosent, det vil si 700.000 flere tilfeller innen 2030. Dette vil i hovedsak forekomme i fattige- og mellominntektsland.

I slutten av oktober sendte Folkehelseinstituttet SMS ut til alle norske kvinner som er 25 år og yngre om tilbud for gratis HPV- vaksine mot livmorhalskreft.

«Kreft dreper allerede en av syv kvinner på verdensbasis», skriver ACS i sin rapport. Det er den nest største dødsårsaken etter hjertesykdommer.

Rammer de fattigste

Alle de fire dødeligste kreftdiagnosene, bryst- endetarm-, lunge- og livmorhalsekreft er sett mulig å forebygge og om det oppdages tidlig, er statistikken over suksessfulle behandlinger svært positiv.

I fattige land oppdages og behandles derimot en svært liten andel av tilfellene av kreft sammenliknet med rike land.

Den relative belastingen er derfor økende for mennesker i utviklingsland som i dag lever lengre takket være bedre tilgang på grunnleggende helsetjenester.

«Kvinner i disse landende er i økende grad utsatt for kjente faktorer som kan fremkalle kreft. For eksempel fysisk inaktivitet, usunt kosthold, fedme og reproduktive faktorer, som å utsette å få barn, noe som er tett assosiert med raske økonomiske overganger,» sier Cowal.

På grunn av de raske økonomiske endringene, vil krefttyper som en gang var vanlig i rike land, bli mer og mer vanlig i mellominntektsland, står det i rapporten fra ACS.

5,5 millioner årlige dødsfall

I 2012 var det 6,7 millioner nye tilfeller av kreft. 3,5 millioner av disse menneskene døde som følge av diagnosen.

56 prosent av tilfellene og 64 prosent av dødsfallene skjedde i utviklingsland.

«Disse tallene forventes å øke til 9,9 millioner tilfeller og 5,5 millioner dødsfall årlig innen 2030 som følge av vekst og aldring av verdensbefolkningen,» står det i rapporten.

De fleste tilfellene skjer i Asia, der 1,7 millioner kreftdiagnoser ble satt i 2012 som resulterte i en million dødsfall, de fleste i Kina.

Landende med flest tilfeller av kreft finner en likevel i rike land i Europa, Amerika og Asia. Dette skyldes bedre tilgang på testing og kontroll.

Dødsfall forårsaket av kreft var likevel mye høyere i fattige- og mellominntektsland som har redusert tilgang på diagnostisering og behandling.

Landende med høyest dødsrate var Zimbabwe, Malawi, Kenya, Mongolia og Papua New Guinea.

Hindre unødvendige dødsfall

I Lancet-rapporten foreslås det en enkel løsning der grunnleggende kontroll-av-kreft pakker til 14 kroner per person burde bli introdusert i fattige- og mellominntektsland.

Denne summen utgjør bare 3 prosent av helsebudsjettet i de aktuelle landene.

En universal HPV-vaksine for alle 12 år gamle jenter vil kunne forhindre 420.000 dødsfall globalt.

– Det globale samfunnet kan ikke fortsette å ignorere dette problemet. Hundretusenvis av kvinner mister livet unødvendig hvert år, sa professor Richard Sullivan ved King’s College London i Lancet-rapporten.

«Ikke bare er kostandene ved grunnleggende kreft-tjenester for kvinner lavere enn forventet, men oppskaleringen av diagnostiske-, kirurgiske- og behandlingstilbud er en svært effektiv investering i forhold til de ødeleggende og økonomiske kostandene for land, lokalsamfunn og familier,» skriver Sullivan.

Powered by Labrador CMS