Nyskaping

Sikkerhetssektoren er blant de som kan forvente storinnrykk av droner. Her illustrert ved en fransk overvåkningsdrone.

Tjenester og arbeidskraft verd 127 milliarder dollar «erstattes i nærmeste framtid»

En fersk rapport fra PwC setter søkelyset på potensialet droner har utover hobbybruk og militære formål.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge beregninger fra PricewaterhouseCoopers (PwC) er potensialet i komersialisering av droneteknologi verdt over 127 milliarder dollar.

Funn i en fersk rapport tyder på at droner og droneteknologi kommer til å gjøre fundamentale endringer i en rekke sektorer, og vil i løpet av få år erstatte store deler av arbeidsstyrken.

Åpenbare sektorer der teknologien er høyaktuell er transportsektoren og underheoldningsbransjen. Men størst innvirkning vil dronene ha i infrastruktur og jordbruk, viser PwC-rapporten.

I infrastruktur inkluderes blant annet energi-, jernbane-, og olje- og gass-sektoren. Her kan tjenester og arbeidskraft verdt 45,2 milliarder dollar erstattes av droneteknologi, tror PwC, som forøvrig er blant aktørene som har satt sin lit til at droneteknologi vil slå gjennom for alvor, blant annet ved å etablere et globalt kompetansesenter for droner og dataanalyse i Polen, som skal hjelpe klienter med å løse diverste problemstillinger.

– For øyeblikket diskuterer vi med mange store selskaper fra en rekke industrier om hvordan de kan bruke droner til å forbedre deres bedrifter. Dette fikk oss til å tenke på den potensielle verdien i markedet for globale, drone-drevne løsninger. Med en antatt markedsverdi på over 127 milliarder dollar i komersieliserte løsninger gjør dorner bykset fra en "kampanjevare" til et uunnværlig bedriftsverktøy, sier Michal Mazur, partner and leder for of Droneløsninger ved PwC.

Nettopp bedre dataanalyse er et av de viktigste elementene droneteknologi kan bidra med, ifølge rapporten, som så passelig er titulert "Clarity from above" - klarhet fra oven.

Blant de viktigste aktørene som eksperimenterer med bruk av droner er Google og Amazon. Nettmarkedet Amazon har planer om å bruke droneteknologi til å levere varer på døra til folk innen kort tid, for eksempel som i reklamevideoen under:

Rapporten er i stor grad basert på tidligere forskning gjort av PwC, og verdivurderinger av aktuelle bedrifter og sektorer. Du kan lese hele rapporten her.

Powered by Labrador CMS