Europa

Dronning Elizabeth II før dronningens tale onsdag.

Dumping av «ubrukelig» suverenitetsforskrift setter fyr på Brexit-debatten

Dronningens tale handlet mest om det som ikke ble sagt.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag åpnet dronning Elizabeth II et nytt parlamentarisk år i Storbritannia, med sedvanlige pomp og prakt.

I dronningens tale, som legger fram regjeringens politikk for det neste året i et fugleperspektiv, var en rekke lovnader statsminister David Cameron har gjort de siste månedene inkludert. Blant annet satses det tungt på en fengselsreform, som skal ta den britiske rettsstaten fra bakstreverst til "revolusjonerende" ved å gå inn for rehabilitering framfor straff, og det skal slås hardt ned på ekstreme miljøer og individer som promoterer ekstremisme.

Men det er kun en drøy måned til britene skal avgi sin stemme i Brexit-spørsmålet, og mange forventet derfor at statsministeren skulle gå videre med en forskrift som ga den britiske domstolen suverenitet i eget land, også over EU-domstolene.

Meningsmålinger viser at mange briter fortsatt sitter på gjerdet, i påvente av et overbevisende argument for å bli eller melde seg ut av EU. Å sikre domstikenes suverenitet ville tatt David Cameron et lang steg i retning å bli i unionen, siden ut-sidens argumentasjon i stor grad bygger på prinsippspørsmål knyttet til styring av eget land.

Men suverenitetsspørsmålet ble aldri tema i dronningens tale. Flere regjeringskilder har i etterkant uttalt at en slik forskrift vil være "ubrukelig" og "ugjennomførbar" om Storbritannia fortsatt vil være en del av unionen, og at statsministeren derfor ikke hadde noe annet valg enn å droppe planene.

Offisielle kilder fra no. 10 Downing Street insiterer derimot på at forskriften ikke er død, og at mulighetene for å sikre de britiske domstolenes suverenitet igjen vil være tema etter avstemningen 23. juni.

– Må ser det ut som at suverenitetsforskriften, nøkkelen til argumentet om at statsminiseren hadde sikret EU-reform, har blitt kastet til side. Frykten i regjeringen må være at, gjennom å utelate suverenitetsforskriften, dras offentlighetens oppmerksomhet tilbake til denne fiaskoen, sier Iain Duncan Smith, tidligere leder for det konservative partiet og euroskeptiker, til the Telegraph.

– Hvis EUs rettssystem har suverenitet og kan undergrave våre lover vil det britisk folk skratte av idean om at Storbritannia kan være suveren uten å forlate unionen, la han til.

Resultatet fra flere Brexit-meningsmålinger er forventet om kort tid. What UK Thinks, nettstedet som samler gjennomsnittet blant publiserte meningsmålinger ga bli-siden en knapp fordel ved forrige publisering, 17 mai, med 53 prosent mot 47 prosent. Meningsmålinger viser at mellom fem og 15 prosent av de som definitivt kommer til å stemme, ikke har bestemt seg for hvordan de vil stemme ennå.

Powered by Labrador CMS