Nyskaping

Dusjes i penger som ikke gir effekt

Innovasjon Norge har gitt 859 millioner til gründere, uten påviselig effekt, viser tall fra SSB.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om at Statistisk sentralbyrås (SSB) tall om at den offentlige støtten til innovasjon og Fou virker. Støtten til gründere hadde imidlertid begrenset effekt.

Idet startskuddet for Oslo Innovation Week akkurat har gått, blusser kritikken om manglende uttelling for gründerstøtten opp igjen. Innovasjon Norges støtte til nystartede bedrifter har så godt som null effekt, ifølge Klassekampen.

Avisen skriver at forsker Arvid Raknerud, som er en av personene bak SSB-rapporten, har sammenlignet gründerbedrifter som har fått støtte med dem som ikke har fått det.

– Vi har forsøkt å måle hvilken effekt gründerstøtte har, ved å se på blant annet verdiskaping, produktivitet, antall ansatte og salgsinntekter. Vi fant ikke noen signifikant effekt av gründerstøtte på verdiskaping eller produktivitet, og relativt svake positive effekter på antall ansatte og salgsinntekter, sier han til avisen.

I rapporten står det: «Støtten gitt til gründerforetak ser ikke ut til å ha vært særlig vellykket».

Det er etableringstilskuddene til bedrifter som er yngre enn tre år som er undersøkt.

Resultatene av undersøkelsen rimer med internasjonale funn. Såkornfond og gründerstøtte bidrar lite til innovasjon og levedyktighet.

Ifølge Raknerud er en av årsakene til den manglende effekten at det er vanskelig å vurdere søkerne.

Powered by Labrador CMS