Ledelse

Professor ved NHH, Paul Gooderham, advarer mot utviklingen i offentlig sektor.

Dystre HR-tall i offentlig sektor

Det er stor forskjell på hvor mye innpass HR får i toppledelsen i privat og offentlig sektor, viser forskning fra Norges Handelshøyskole (NHH):

Publisert Sist oppdatert
Professor ved NHH, Paul Gooderham, forteller at forskningsprosjektet Trender i HR, som har undersøkt HR som strategisk ressurs i bedrifter mellom 1995 og 2015, viser at norske bedrifter har forstått verdien av å integrere HR i toppledelsen.
I 1995 hadde 67 prosent av norske bedrifter øverste HR-leder i toppledelsen. 20 år senere har andelen økt til 81 prosent. Gooderham presiserer at dette gjelder private bedrifter. For offentlig sektor er tallene imidlertid dystre.
– Det er et stort skille mellom privat og offentlig sektor. Mens det er et økende innslag av HR-ledere i toppledelsen i privat sektor, er utviklingen motsatt i offentlig sektor. I 1995 hadde 62 prosent HR-lederen i toppledelsen. I dag er tallet bare 47 prosent, forklarer Gooderham, som advarer mot denne utviklingen.

Med fra starten

NHH-professoren kan berette om en økning i antall HR-ledere som kommer inn i toppledelsen i tidlig fase. I de fleste tilfeller er de i dag med fra starten i strategiprosessen.
– Vi er optimistiske med tanke på HRs rolle i de private bedriftene. Det må presiseres at bedriftene vi har sett på har over 100 ansatte, men likevel har økningen vært betydelig i løpet av undersøkelsesperioden, sier han.
Tallene viser at norske bedrifter har tatt HR på alvor. Gooderham antyder også at det har skjedd en viss amerikanisering i privat sektor i løpet av de siste årene.
– Mange har lært av Best Practice i andre land. Vi er i ferd med å konvergere, selv om vi har hatt veldig gode tider, for eksempel i olje- og gassektoren i løpet av denne perioden. Samtidig har det ikke vært like lett for bedrifter som Telenor og Yara, utdyper han.

– Problematisk å representere begge sektorer

Gooderham forteller at NHH har samarbeidet med HR Norge. Han er litt skeptisk til at HR Norge representerer både offentlig og privat sektor.
– Forskjellene er for store. Den offentlige sektoren er gigantisk, og HR har tydelig blitt marginalisert. Sektoren har vært beskyttet mot konkurranse, sier han.
Offentlige skygger i lys HR-fremtid
Powered by Labrador CMS