Samfunn

Clinton var best: Donald Trump og Hillary Clinton barket sammen i den første TV-sendte presidentkandidat-debatten på Hofstra-universitetet like utenfor New York i natt, norsk tid.

Eksperter og meningsmåling: Clinton var best

62 prosent av amerikanerne mener Hillary Clinton kom klart best ut av den første TV-debatten med Donald Trump, viser en meningsmåling fra CNN. Også de fleste av verdens USA-eksperter mener Clinton vant debatten.

Publisert Sist oppdatert

62 prosent av de spurte mener Clinton vant debatten, mens 27 prosent sier de synes Trump var best viser CNNs måling, som ble gjennomført rett etter at den fjernsynssendte debatten var ferdig. 51 prosent av de spurte mener Clinton vant diskusjonen om amerikansk økonomi. 47 prosent mener Trump var sterkest på økonomi. I den utenrikspolitiske debatten mener 62 prosent at Clinton gjorde det best, mens 35 prosent mente Trump var vinneren.

Ekspertene mener Clinton vant

Også de fleste norske USA-eksperter mener Hilary Clinton vant debatten.

– Clinton viste at hun var godt forberedt, og hun kom med konkrete løsninger på konkrete problemer, mener Alf Tomas Tønnesen ved Høgskulen i Volda.

Tønnesen er førsteamanuensis i amerikanske kulturstudier og er selv på plass i USA. Han mener Clinton lykkes i å tegne et bilde av Trump som en riking, ute av kontakt med vanlige amerikanere.

– Trump gikk i fella, blant annet ved å si at 650.000 dollar (5,2 millioner kroner) ikke er mye penger, sier Tønnesen.

– Hillary Clinton framsto som avslappet og godt forberedt og vant en klar seier, mener han.

Uten hode og hale

USA-kjenner Jan Arild Snoen er enig og ikke i tvil om hvem som kom best ut av debatten.

– Det var viktig for henne å fremstå som en kontrast til Trump og som en som høres ut som og som kan være president, sier Minerva-kommentatoren til NTB.

– Samtidig var Trump som han ofte er. Han avbryter og kommer med resonnementer uten hode og hale og med bombastiske uttalelser om seg selv. Han snakket blant annet om sitt eget temperament som en stor fordel, men fremsto ikke som om han har temperament til å være president, sier Snoen.

Clinton irriterte Trump

Han mener Clinton var mer offensiv og klarte å irritere Trump.

– Særlig når hun kom med angrep på hans forretningspraksis. Stiller du spørsmål ved pengene eller businessen hans, vet vi at han blir irritert, og det ble han også i kveld. Irritasjonen gjorde blant annet at han avbrøt henne ofte, og det skal man passe seg for i en sånn debatt, sier han.

– Når de snakket om temperament, brukte hun et velkjent grep og lot ham snakke, mens hun bare lo og ikke engang kommenterte det som ble sagt, sier han.


«Jeg skal vise alt den dagen Clinton offentliggjør samtlige av sine over 30.000 eposter»
Donald Trump om motviljen mot å legge fram sin egen skatteligning

– Frijazz

Høyskolelektor Ketil Raknes mener Trump bedriver en slags form for politisk frijazz. «Noen faste riff og mye merkelig improvisasjon», skriver han på Twitter. Snoen mener dette er en god beskrivelse.

– Det ble bare mer og mer improvisert etter hvert. I begynnelsen var han med, men det skled mer og mer ut. Det virket som om han var sliten og satt ut, sier Snoen.

Om Clinton kapret nye velgere under debatten, er han derimot usikker på.

– Det er ikke mange som flytter på seg, men det er jevnt, og da hjelper det også med 1 prosent ekstra, sier han.


«Ja jeg har forberedt meg til denne debatten. Jeg er forberedt på å bli president også»
Hilary Clinton om at hun har brukt tid på debattforberedelser

Også de fleste utenlandske kommentatorer mener Clinton gjorde det best, selv om debatten i seg selv ikke ses på som så dårlig for Trump – eller så bra for Clinton – at den har avgjort valget. ETter debatten, i det såklate «spin-rommet», gjorde kandidatenes medarbeidere sitt beste for å forklare hvorfor seieren gikk deres vei.

– Hun så ut som en som er klar for Det ovale kontor, sier David Plouffe til NTB like etter debatten ved Hofstra-universitetet. Plouffe var Barack Obamas valgkampsjef og gis mye av æren for Obamas seier i 2008.

– Det var en sterk debatt for henne, mens Trump så irritert ut og mistet kontrollen. Han skrøt av at han ikke betalte skatt og at han tjente penger på boligkrakket, sier Plouffe.

Også andre kommentatorer mener Trump klarte seg best i starten, men var på gyngende grunn etter hvert som han improviserte mer og mer.

– Trump var Trump, og det var ikke bra for ham i kveld, sier kommentator David Axelrod på CNN.

Klar til å være president

Clintons valgkampsjef mener den demokratiske kandidaten kom under huden på motstanderen og at han kom av hengslene.

– Hans mangel på forberedelser og at han mistet kontrollen, viser at dette er en som er fullstendig uegnet til å være president, sier Robby Mook til NTB.

Mooks motpart i Trump-leiren er naturlig nok ikke enig og mener hennes sjef gjorde motsatt inntrykk.

– Han viste landet at han er klar til å være president fra dag én. Det var billige triks fra Clinton. Han var tilbakeholden, mens hun gjorde det veldig personlig, sier hun og avslutter seierssikkert:

– Vi vinner dette. Vi vinner på moment og på entusiasme.

Powered by Labrador CMS