Ledelse

Illustrasjonsfoto

En leder som lar seg påvirke er ikke nødvendigvis en nikkedukke

En leder skal være mye. En visjonær, en strategiker, en kulturbygger, et forbilde, en teambuilder. Men en leder bør også la seg påvirke av andre.

Publisert Sist oppdatert

De fleste ledelsesteorier og lederkurs legger vekt på hvordan man som leder kan påvirke og motivere andre. En leder skal skape engasjement og ansvarsfølelse hos sine ansatte og håndtere endringsmotstand. Veldig få teorier drar frem viktigheten av å, som leder, la seg påvirke av andre. Dette blir ofte sett på som et svakhetstegn, og blir sjelden dratt frem som en positiv egenskap hos en leder.

Harvard Business Review skriver at mangfold og ulike perspektiv kan føre til kreativ problemløsning, bedre beslutninger og økt innovasjon. To faktorer spiller inn på lederens utførelse av dette:

  • Hvor villig er jeg som leder til å høre på andre og la meg påvirke?
  • Hvor åpen er jeg om det?

Villigheten øker jo mer man er åpen for å endre sitt fundamentale syn på saken. Åpenheten rundt det kan variere i omfang. Lederen må hjelpe andre til å forstå at han er villig til å la seg påvirke, heter det i artikkelen.

Fire former for gjennomsiktighet

  • Ingen gjennomsiktighet: Lederen gir ingen signaler for å være åpen for innspill. Hvis ansatte vil påvirke lederen, må de selv finne ut hvordan.
  • Skjult gjennomsiktighet: Lederen forteller at han er åpen for å høre andres meninger, men ikke hvordan. Han holder sine fundamentale interesser skjult. Ansatte vet at de kan påvirke, men må selv finne ut hvilke argumenter som vil bli lyttet til.
  • Begrenset gjennomsiktighet: Lederen forteller at han vil la seg påvirke, og hvilke argumenter som kan utfordre hans synspunkter. Han vil derimot argumentere for sitt eget standpunkt, og tilby liten eller ingen hjelp til å formulere den ansattes ideer eller motargumenter.
  • Fullstendig gjennomsiktighet: Lederen forteller at han tar imot innspill, hvilken informasjon han er ute etter, og han hjelper de ansatte med å formulere sine argumenter. Under fullstendig gjennomsiktighet er lederen en støttespiller som hjelper den ansatte til å forstå sine egne argumenter bedre, som igjen leder til bedre innspill.

Dersom man som leder er genuint åpen for innspill og interessert i nye syn på saken, bør man gjøre det så tydelig som mulig for de ansatte å komme med innspill. Da får man mer effektive og presise innspill fra de rundt seg, og ansatte som føler de blir hørt.

Powered by Labrador CMS