Arbeidsliv

Engelsk skaper trøbbel på norske arbeidsplasser

Engelsk som arbeidsspråk går ut over sikkerheten, mener fire av ti tillitsvalgte i norsk industri og bygg- og anleggsvirksomhet. Det kommer fram i en ny undersøkelse fra Språkrådet.

Publisert Sist oppdatert
Undersøkelsen viser at bruken av engelsk øker risikoen for uheldige hendelser, både i industrien og i bygg- og anleggsvirksomhet, skriver Klassekampen.

Hele fire av ti tillitsvalgte mener at bruken av engelsk går ut over helse, miljø og sikkerhet (HMS). I industrien svarer halvparten at engelsk skaper problemer også for den interne kommunikasjonen og den interne effektiviteten.

– Når de tillitsvalgte sier at engelsk kan være et sikkerhetsproblem, bør man ikke hodeløst velge dette som arbeidsspråk, sier Åse Wetås.

Direktøren i Språkrådet håper undersøkelsen kan bidra til at bedriftene får et mer bevisst forhold til når og hvorfor de snakker engelsk. Språkrådet har tidligere intervjuet ledere om hvordan engelsk brukes i disse bransjene. Sammenlignet med de tillitsvalgte rapporterer lederne om mindre bruk av muntlig og skriftlig engelsk.

– Dette kan tyde på at valget av arbeidsspråk ikke er så aktivt som det burde være, sier Wetås.

Powered by Labrador CMS