Ledelse

Er bonuser den beste måten å skape motiverte medarbeidere med rett fokus på?

Publisert Sist oppdatert

Mye taler for at svaret på det spørsmålet er nei. Det hevder Göran Nilsson, lektor ved Uppsala universitetet med doktorgrad i økonomi- og virksomhetsstyring, i et intervju med det svenske magasinet Personal och Ledarskap.

Fagfolkenes meninger om bonus som belønningsform spriker, og Nilsson er blant dem som ser flere ulemper enn fordeler. Han viser til at bonuser kan medføre risiko for redusert motivasjon, feilrekruttering og svakere lønnsomhet. Han mener også at bonuser kan føre til at folk blir for opptatt av målet, og dermed får vanskeligere for å tenke kreativt.

Når Nilsson mener det er et problem at bonus, i form av ytre belønning, kan redusere den indre motivasjonen er det fordi mange kan oppfatte bonusen som styrende og begrensende. Lektoren forklarer det med at folk ikke har det samme drivet etter å få til ting når noen andre blander seg borti arbeidet deres og hva som er viktig.

Ifølge lektoren finnes det eksperimentelle psykologiske studier som viser at du presterer dårligere i intellektuelt tankearbeid hvis du får prestasjonsbasert belønning. Dette fordi du snevrer inn tankegangen din. I arbeid som ikke krever så mye tankearbeid, kan imidlertid bonus fungere.

– Du blir raskere og mer motivert delvis fordi du ikke har noen indre motivasjon for å gjennomføre oppgavene, sier Nilsson til Personal och Ledarskap.

Lyst til å lese mer om motivasjon?Les dette intervjuet med Edward L. Deci, en av verdens fremste motivasjonsforskere:Slik er motivasjonen vår skrudd sammen

Powered by Labrador CMS