Ledelse

Er det nå egentlig så ensomt på toppen?

Vi hører ofte at det kan være ensomt å være leder, men stemmer det?

Publisert Sist oppdatert

Det ser ikke slik ut, skal man tro funn fra ny forskning fra Adam Waytz og Jon Maner fra Kellogg School of Management ved Northwestern University. De finner at mennesker i maktposisjoner har en tendes til å føle seg mindre ensomme enn andre.

«Mer makt fører til mindre ensomhet, og mindre makt til mer ensomhet», sier Adam Waytz, førsteamanuensis i organisasjon og ledelse i en omtale av studien i Kellogg Insight.

Førsteamanuensis Adam Waytz og professor Jon Manor har ikke forsket sammen, men de har gjennom ulike forskningsprosjekter med kolleger fra andre universiteter kommet fram til overlappende konklusjoner.

Waytz og kollegene gjorde i sin forskning til sammen åtte studier for å teste om man blir mindre ensom jo høyere opp man klatrer på maktstigen, og Waytz´ konklusjon er at funnene viser at det å tilhøre en gruppe er et grunnleggende behov hos oss mennesker som i større grad oppfylles når folk får makt.

Gruppetilhørighet

Han viser til at makt ikke bare gir folk tilgang til ressurser som andre ikke har. Makt gir også folk alt de trenger for å sette sammen en gruppe, skape en allianse. De kan også lett få folk til å komme til seg, hvis de ønsker det. Alt i alt gjør dette at behovet for å høre til et sted, som er så viktig for oss mennesker, er oppfylt. Effekten slår ikke bare inn hos folk som faktisk har makt, den gjør seg også gjeldende hos folk som føler at de har makt.

Forskerne er imidlertid ikke fullstendig bastante i sine konklusjoner, og de viser til at den som har makt over lang tid og må ta upopulære avgjørelser over tid som påvirker mange kan føle seg alene, det være seg om man for eksempel er konsernsjef eller statsleder. En av grunnene til at følelsen av å være alene kan komme, er ifølge Waytz at det i slike posisjoner blir vanskelig å stole på folk. Du er spørrende til motivene deres; hvorfor er de egentlig hyggelige mot deg?

Les også: 6 kilder til maktbruk på jobben

Powered by Labrador CMS