Ledelse

Er du en leder?

Eller bare later du som?

Publisert Sist oppdatert

Det er Umair Haque, leder i Havas Media Labs og forfatter av flere fagbøker om ledelse, som stiller det noe provoserende spørsmålet i et innlegg hos Harvard Business Review. Han stiller spørsmål ved på om vi har glemt hva lederskap egentlig er – og hva det ikke er. Haques påstand er at lederskap ikke handler om å utføre oppgaver på korrekt vis, men om å være.

Kryptisk? Ikke så veldig, men Umair Haque bruker noen litt andre ord for å rette oppmerksomheten mot hvor viktig det er for ledere å finne og forstå nye løsninger. Han forklarer med å vise til at situasjoner plutselig kan utvikle seg annerledes enn forventet. Og hva gjør man når man ikke lenger har et manus eller de vante oppgåtte stiene å gå etter? Hvis noe uventet skjer mens en skuespiller står på scenen, må han eller hun improvisere for å ikke bli stående der som paralysert. Men hva skjer blant ledere? Haque hevder at mange ledere – politikere, forretningsfolk, kulturledere – blir paralysert fordi uventede ting nå skjer i en usikker verden.

En leders viktigste rolle er ikke å prestere som i går, bare mer effektivt, men å omdefinere hva hva en god prestasjon er, mener Haque, som minner om at sjefen for nettauksjonen Ebay sannsynligvis ikke er en leder som ville gjort det godt som sjef for det tradisjonsrike auksjonshuset Sotheby. De kan sies i å være i samme bransje, men driver likevel to ganske forskjellige virksomheter.

Hvis vi skal følge Haques resonnement er det lite sannsynlig at vi finner morgendagens beste ledere blant dagens gode ledere. Dette er ledere som vil sannsynligvis bare vil fortsette å gjøre mer av det samme, hevder Haque. Han mener det er langt mer sannsynlig at de beste lederne for fremtiden befinner seg blant folk som i dag utfordrer ideene om hva en god prestasjon kan være.

Haque viser for øvrig til at en leders jobb ikke er å skaffe seg makt, men å bidra til at andre føler at de har makt og kraft. Hvis arbeidet i bedriften oppleves som virkelig meningsfylt, trenger ikke ledere streve så hardt for å få medarbeiderne til å følge ham eller henne. Leder og ansatte vil jobbe for de samme målene fordi de alle føler de har noe meningsfylt de vil oppnå.

Powered by Labrador CMS