Europa

EUs konkurranse-kommisjonær, Margrethe Vestager ikke fornøyd med Belgias skatteregler.

EU feller belgiske skatteregler

EU erklærer belgiske skattefordeler til flernasjonale selskaper for ulovlige og krever etterbetaling.

Publisert Sist oppdatert
– Belgia har gitt et selektivt antall flernasjonale selskaper betydelige skattefordeler som bryter med EUs regler for statsstøtte, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Systemet har vært i bruk i Belgia siden 2005 og har ifølge Vestager gitt betydelige skattefordeler til minst 35 selskaper. Konkurransekommissæren mener den selektive naturen i ordningen bryter med EUs regler.

– Om et land gir visse, flernasjonale selskaper ulovlige skattefordeler som gjør det mulig for dem å unngå skatt på størstedelen av det reelle overskuddet, skader det rettferdig konkurranse i EU, sier hun og mener mindre selskaper lider.

Hun ber belgiske myndigheter kreve inn 700 millioner euro på etterskudd fra selskapene. Det er nesten 6,8 milliarder kroner etter dagens kurs.

– Det er opp til belgiske myndigheter å bekrefte hvilke selskaper som nøt godt av dette, og kreve pengene betalt, sier hun til pressen i Brussel om det som i hovedsak skal være europeiske selskaper.

EU-kommisjonen gransker for øyeblikket skatteordningene i flere av medlemslandene. Spesielt har gunstige ordninger i Luxembourg skapt oppmerksomhet.

Powered by Labrador CMS