Samfunnsansvar

Illustrasjon.

EU ruster opp cyberforsvaret gjennom offentlig-privat samarbeid verdt milliarder

Publisert Sist oppdatert

Europakommisjonen signerte i dag en avtale som skal ledere til samarbeid med private aktører, for å håndtere det de mener er en stadig økende cyber-trussel.

Avtalen vil ifølge kommisjonen innebære investeringer verdt 1,8 milliarder euro (drøye 16,5 milliarder norske kroner) innen 2020.

I avtalebegrunnelsen viser kommisjonen til en PwC-undersøkelse som viser at hele 80 prosent av europeiske selskaper har opplevd digitalt relaterte sikkerhetsbrudd det seneste året, og kun i 2015 økte slike sikkerhetsbrudd på tvers av sektorer med 38 prosent.

De nye investeringene er en del av EUs nye strategi for det digitale indre markedet, som skal sikre bedre samarbeid og digital handel på tvers av landegrenser, samt forskningssatsingen Horizon 2020, som sikret den nye Open Access-målsetningen om at all offentlig finansiert forskning i EU skal være åpent tilgjengelig innen 2020. I tillegg skal det støtte opp om EUs nye Nettverks- og informasjonssikkerhetsdirektiv (NIS).

– Uten tillit og samarbeid kan det ikke være et digitalt indre marked. Europa må være klar for å takle cyber-trusler som blir stadig mer sofistikert, og ikke anerkjenner landegrenser. I dag foreslår vi konkrete tiltak for å styrke Europas motstandsdyktighet mot slike angrep, og sikrer den nødvendige kapasiteten for å bygge og utvide vår digitale økonomi, heter det i en uttalelse fra visepresident for EUs digitale indre marked, Andrus Ansip.

EU spytter inn 450 millioner euro i avtalen, og det er forventet at private aktører og medlemmer i organisasjonen for europeisk cybersikkerhet (ECSO), vil investere tre ganger så mye. Medlemmer i ECSO inkluderer giganter som 3M, ASD og Airbus.

Powered by Labrador CMS