Europa

Polen og statsminister Beata Szydlo får kraftig kritikk fra Europarådet.

Europarådet slakter Polen

Landet får tung juridisk kritikk for å ha endret landets konstitusjonelle domstol. Samtidig demonstrerer polakker til fordel for domstolene.

Publisert Sist oppdatert

Veneziakommisjonen, som er et rådgivende organ i Europarådet, publiserte forrige uke sin granskning av de rettslige forandringene som Polens nasjonalkonservative regjering har gjort med sin konstitusjonelle domstol.

Endringene, som ble godkjent i det polske parlamentet før jul, innebærer at det blir vanskeligere for domstolen å stoppe nye lover.

Veneziakommisjonen fastlår at slike endringer underminerer tre grunnleggende prinsipper for landene i Europarådet: demokrati, menneskerettigheter og rettssikkerhet, skriver europaportalen.

«De nye endringene kan lede til en alvorlig nedgang i domstolens aktivitet, og gjøre den ineffektiv som vokter av konstitusjonen», heter det i rapporten.

Veneziakommisjonen beklager også forrige ukes beslutning fra den polske regjeringen – om ikke publisere domstolens kritiske dom om forandringene. Hvis ikke dommen publiseres vil den heller ikke gjelde.

«Å nekte å publisere dommen strider ikke bare mot rettssikkerheten. En slik beslutning vil uten motstykke ytterligere fordype den konstitusjonelle krisen», heter det i uttalelsen.

Powered by Labrador CMS