Europa

Angela Merkel og Tysklands finansminister Sigmar Gabriel har sett økonomien vokse, svært sakte - men sikkert. Nå advarer økonomer om lavere etterspørsel.

«Europas viktigste indeks» viser noe økt tillit til økonomien

Publisert Sist oppdatert

Den tyske tenketanken IFO presenterer hver måned en indeks utarbeidet for å ta pulsen på tysk økonomi, og anses som en viktig indikator på utviklingen av europeisk økonomi. De nyeste tallene viser svak økning.

Ved å gjennomføre over 7,000 undersøkelser hos bedrifter i blant annet produksjon, anlegg og salg, forsøker IFO hver måned å gjøre seg opp et bilde av hvordan de kommende seks månedene vil se ut i tysk økonomi.

Etter forrige måling lå tilliten til landets økonomi på 105,7. Tirsdagens tall viser at folk har litt større tro på økonomien ved utgangen av første kvartal 2016: 106,7. Normalen er satt til 100, med utgangspunkt i gjennomsnittet i 2000.

Nøkkeltall fra privat sektor i noen av europas viktigste økonomier viser at servicesektoren demmer opp for svake tall fra industrien. Både i Frankrike og Tyskland fortsetter servicesektoren å vokse. Frankrikes samlede private sektor vokser fortere enn den har gjort på fem måneder, og avslutter dermed første kvartal 2016 sterkt.

Den tyske privatsektoren øker jevnt og trutt, men uten å gjøre store hopp. Analyseselskapet Markits økonom Oliver Kolodseike advarer om at lavere etterspørsel på tvers av bransjer kan komme til å svekke økonomien på sikt: – Det ser ut som at momentum i tysk økonomi fortsatt vil være treg i de kommende månedene, på grunn av færre nye ordrer og den svakeste økningen i etterslep siden forrige sommer. Det er også tegn som tyder på at dempet etterspørsel slår inn i arbeidsmarkedet, siden antallet nye jobber nærmer seg det laveste nivået på ett år.

Powered by Labrador CMS