Europa

Hellas strever for å få kontroll på de offentlige utgiftene.

EUs medlemsland har brutt EUs budsjettregel 165 ganger

EUs krav om maks 3% underskudd på statsbudsjettet overholdes ikke litt en gang. Frankrike er verst i klassen.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke tillatt for EU-medlemsland å bruke mer enn 3 prosent enn det man tar inn på skatter og avgifter på ett år. Likevel brytes det mot denne regelen hele tiden, og i ikke bare av Hellas som nylig inngikk flere innsparingstiltak for å imøtekomme kreditorene.

I en ny sammenstilling som det tyske IFO har gjort, går det frem at regelen er brutt hele 165 ganger siden den ble innført. I regelverket åpnes det for å bryte budsjettregelen hvis landet er i resesjon, men denne gjaldt kun i 51 av tilfellene.

– Antallet brudd er forbløffende. Det kan virke som om regelen ikke fungerer. Ikke i noen av disse tilfellene ble det innført økonomiske sanksjoner, noe regelverket egentlig krever, sier president i den tyske tenketanken IFO Insitute, Clemens Fuest, i en kommentar.

Sist uke ga EU-kommissjonær Pierre Moscovici både Spania og Portugal lengre tid til å revurdere budsjettunderskuddene sine.

Det er mange land på listen regelbrytere, men det er Frankrike som er den verste regelbryteren med 11 overtramp. Både Hellas, Portugal og Polen har 10 hver. Storbritannia har 9 og Italia 8. Selv Tyskland har 5.

I de nordlige medlemslandene er budsjettdisiplinen vært sterkere. Hverken Finland, Danmark eller Sverige har noensinne brutt regelen.

Powered by Labrador CMS