Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Nav melder om færre seniorer i arbeid. Det vil gå ut over pensjonssystemet på sikt.

Færre jobber ved siden av alderspensjon

Utviklingen er «bekymringsverdig» og kan gå ut over det norske pensjonssystemet framover, advarer Nav.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge ferske tall fra Nav økte antall arbeidsledige over 60 år med 20 prosent fra juni 2015 til juni 2016. Det tilsvarer en økning på 28.000 personer.

– Det er bekymringsverdig at færre jobber ved siden av alderspensjonen, sier seksjonssjef i Nav, Ole Christian Lien.

Ifølge Nav var det 882.000 mottakere av alderspensjon i Norge ved utgangen av andre kvartal 2016. I aldersgruppen 62 til 66 år mottar 90.000 alderspensjon - tilsvarende 32 prosent av befolkningen i denne aldersgruppen.

Av alderspensjonistene i alderen 62–66 år var 57 prosent i jobb ved utgangen av andre kvartal 2016, noe som er en nedgang på 2 prosentpoeng fra samme periode i 2015.

Hele sju av ti 62-årige alderspensjonister kombinerer pensjonen med arbeid, mens andelen synker til knappe fem av ti ved 66 år. I aldersgruppen 67–69 år er klart færre i arbeid – om lag én av seks, viser Nav-tall.

I tillegg til at mange slutter i arbeid ved 67 år, og at gruppen pensjonister over 67 år også inkluderer de som har hatt overgang fra andre ordninger som uføretrygd og etterlattepensjon, har nedgangen sammenheng med «nedgangskonjunkturen de siste årene og den økende arbeidsledigheten blant seniorer», Lien.

– Aldringen av befolkningen vil medføre at Norge vil mangle arbeidskraft på sikt, og høy sysselsetting blant seniorene er også nødvendig for å sikre bærekraften til pensjonssystemet framover.

Powered by Labrador CMS