Samfunn

Finansminister Siv Jensen (Frp) varsler at Norges Bank kan få et nytt mandat for hvordan renten fastsettes.

Finansdepartementet varsler ny renteinstruks

Publisert Sist oppdatert
Finansminister Siv Jensen (Frp) varsler at Norges Bank kan få et nytt mandat for hvordan renten fastsettes.

I 15 år har banken hatt som oppgave å fastsette renten med sikte på å sikre lav og stabil inflasjon. I Finansmarkedsmeldingen, som statsråden nylig sendte til Stortinget, fremgår det at mandatet kan bli modernisert.

Jensen understreker over Dagens Næringsliv at hun ikke har planer om å vrake inflasjonsmålet.

– Formålet er ikke å endre dagens inflasjonsstyring som mål for pengepolitikken, skriver hun.

Finansministeren mener at inflasjonsstyringen blant annet har bidratt til en pengepolitikk som er godt tilpasset utfordringene norsk økonomi møter som følge av fallet i oljeprisen.

– På noen punkter kan det likevel være behov for å modernisere forskriften for å bringe den mer i samsvar med dagens tenkning i pengepolitikken, skriver statsråden.

Som eksempel peker hun på formuleringene om valutakursen.

– I forskriften står det at pengepolitikken skal bidra til stabile forventninger om valutakursutviklingen. I mange situasjoner vil det nettopp være ønskelig at valutakursen skal endre seg, slik som for eksempel dagens situasjon med et kraftig oljeprisfall, skriver Jensen.

For ett år siden nedsatte Siv Jensen et utvalg som skal vurdere en modernisering av sentralbankloven. Nå varsler finansministeren altså også at forskriften kan trenge en modernisering.

Powered by Labrador CMS