Ledelse

Finn de uformelle lederne

Har du noen uformelle, autentiske ledere uten tittel i organiasjonen din?

Publisert Sist oppdatert

Det kan være bra for en formell leder å ha de uformelle lederne i organisasjonen med på laget. De har kanskje ikke noen ledertittel, men de har noen lederkvaliteter. Konsulenten Reid Carpenter, fra Katzenback Center - et senter som jobber med organisasjonskultur og lederskap hos PwC, skriver hos strategy+business om noen kvaliteter hos uformelle ledere som gjør at de kan bli kraftfulle allierte, særlig når forandringer skal skje.

Ulike kvaliteter

Uformelle ledere kan eksempelvis utmerke seg ved å løse oppgaver på en god måte, og derigjennom gå foran med et godt eksempel. En annen kvalitet hos uformelle ledere kan være å ha evne til å knytte folk sammen på tvers av organisasjonen, og derigjennom bli nettverksbyggere. Andre kan ha teft for nye trender, være de første til å se verdien av det nye som skjer, eller være flinke til å se og få fram positive følelser rundt daglige aktiviteter; de bidrar til å bygge stolthet.

Må ikke være «stjernene»

Det er imidlertid ikke sikkert at de uformelle lederne er de du tror. Det må for eksempel ikke være de beste medarbeiderne dine; «stjernene på laget». Reid Carpenter bruker folk som er flinke til å bygge stolthet i organisasjonen som eksempel. De er ofte mer opptatt av å følge opp andre enn å gjøre karriere selv. Nettverksbyggerne kan på sin side prioritere relasjoner framfor status.

Powered by Labrador CMS