Annonse
Flere eldre i pengetrøbbel
Illustrasjonsfoto. Foto: Frank May / NTB scanpix

Flere eldre i pengetrøbbel

I samme periode økte andelen med betalingsanmerkning i gruppen fra 41 til 60 år med 28 prosent, viser tall fra inkassoselskapet Intrum Justitia. Mislighold av billeasing, lån og kredittkort går oftest igjen hos de eldre.

I 2010 hadde nordmenn i aldersgruppen 67-79 år i gjennomsnitt 336.000 kroner i gjeld. Fire år senere var tallet økt til 492.000 kroner i snitt, og andelen eldre med gjeld i millionklassen har økt kraftig.

– Det er ikke nødvendigvis slik at de eldre har en dyr livsstil, de ønsker bare å fortsette den livsstilen de er vant til. Men med en reduksjon i inntektene som pensjonist på 30-40 prosent, går regnestykket bare ikke opp, sier informasjonsansvarlig Jan Græsvig i Intrum Justitia.

Dessuten har eldre mennesker ofte større og tyngre inkassosaker enn de unge, ifølge økonomen Hallgeir Kvadsheim, kjent fra TV-seieren «Luksusfellen».

– Tall fra Lindorff viser at det fortsatt er 40-åringene som har flest inkassosaker, mens de eldre skylder mest penger – i snitt 295.000 kroner. Det er mye når du er i den alderen. Det er ikke like lett for de eldre å be om refinansiering eller høyere lån, sier Kvadsheim.

 

Annonse
Annonse