Samfunn

Ex-NATO-sjef Anders Fogh-Rasmussen advarer mot Trumps uttalelser om NATO. Han frykter en undergraving av artikkel 5 vil friste Vladimir Putin til å teste NATO.

Fogh-Rasmussen: Trump kan bety slutten på en USA-ledet verden

Publisert Sist oppdatert

Presidentkandidat Donald Trump ligger dårlig an i meningsmålingene for tiden. Det hindrer ikke NATO-sjef Jens Stoltenbergs forgjenger, Anders Fogh-Rasmussen, i å sende avgårde en kanonade.

I et intervju med Politico spår han at et USA ledet av Trump, vil bety slutten på en verdensorden ledet av USA.

Trump har blant annet vært kritisk til NATO og det han beskriver som manglende finansielt engasjement fra de andre NATO-medlemmene.

Her er Fogh-Rasmussen helt på linje med Trump. Men han synes presidentkandidaten går for langt når han sier han anser organisasjonen som å ha utspilt sin rolle.

Mer spesifkke utalelser fra Trump har tatt opp hvorvidt USA bør føle en forpliktelse dersom et NATO-medlem blir angrepet. I den såkalte artikkel 5 heter det at et hvert angrep mot et medlemsland skal anses som et angrep på alle medlemmene i alliansen.

– Alt i alt synes jeg Trump undergraver artikkel 5. Hvis han undergraver NATO, kan det tenkes at president Putin vil ønske å utfordre NATO med et angrep, sier Fogh-Rasmussen til Politico.

Powered by Labrador CMS