Begravelse i Gjerpen kirke i Skien.

Foto

NTB Scanpix

Folk vil delta i egne begravelser

Publisert: 30. juni 2016 kl 09.52
Oppdatert: 30. juni 2016 kl 09.52
Det viser en landsomfattende spørreundersøkelse som Norstat har gjennomført på vegne av begravelsesbyrået Fonus.

– Det er svært interessant å se hvordan begravelser der avdøde selv har deltatt i planleggingen skiller seg ut. De er lysere, mer optimistiske og innehar oftere kreative personlige grep og humor, sier seremonileder Eivind Eggen, hos Fonus begravelsesbyrå.

Generasjonsskifte

I den landsomfattende undersøkelsen svarer 2 av 3 nordmenn at det er viktig at begravelsen får et personlig preg.

– Vi går i begravelser fordi vi ønsker å minnes den døde. Undersøkelsen bekrefter en trend vi har sett lenge. Svært mange ønsker et mest mulig personlig preg på begravelser. Jeg tror vi ser konturene av et generasjonsskille, sier Eggen.

Endringene er så påtakelige at Fonus nylig byttet all seremonidekoren for å kunne tilpasse seg endringene i folks ønsker.

– Felles for de fleste er at de først og fremst vil at begravelsen skal være en feiring av livet som er levet, ikke sorg over det som er tapt, sier Eggen. 

Vil huskes for godt humør 

I undersøkelsen spurte Fonus også hva det norske folk ønsker å bli husket for når de dør. Svarene de fikk var overraskende: 8 av 10 ønsker å bli husket for sitt gode humør.

– Dette bekrefter at vi har en jobb å gjøre. For begravelsesbyråene handler stadig mer om hvordan seremoniene kan personifiseres på nye, uttrykksfulle måter, sier seremonilederen i Fonus.

90 prosent av befolkningen ønsker at begravelsen skal reflektere de verdiene de selv stod for og deres omtanke for andre. En tredjedel av de spurte ønsker å bli husket for sin karriere. Mindre viktig er det å bli husket for sitt utseende og gode smak (17 prosent).

Utfordring for kirken 

9 av 10 begravelser her i landet skjer fortsatt kirkelig, selv om tallet er synkende. Men personifisering innenfor den protestantiske liturgien er ikke uproblematisk. Det pågår en spisset debatt mellom kirke og begravelsesbransjen om i hvilken grad en kirkelig begravelse bør kunne personifiseres, og forskjellene i praksis fra menighet til menighet er stor.

Seremonileder Eivind Eggen, hos Fonus begravelsesbyrå, håper kirken vil lytte til opinionen når de treffer sine valg på vegne av de pårørende.

– Det er min klare oppfordring at både vi i begravelsesbyråene og kirken må strekke oss langt for å tilrettelegge for de etterlattes ønsker. Også når det betyr en fleksibel tolkning av den kirkelige liturgien, avslutter Eivind Eggen.

 

Saken fortsetter under annonsen