Samfunn

LØSNING: Fornying, forenkling og innovasjon vil bidra til å løse kommunenes utfordringer, mener regjeringen.

– Fornye og forenkle

Fornying og forenkling er svaret fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet på KS-leder Gunn Marit Helgesens utfordring om at kommune-Norge trenger en prioriteringsdebatt.

Publisert Sist oppdatert

Sist uke etterlyste KS-leder Gunn Marit Helgesen en prioriteringsdebatt i kommunal sektor. Stadig mer statliggjøring, rettighetsfesting og detaljstyring fra storting og regjering fratar kommunene handlingsrom, mener Helgesen. Hun mener stortingspolitikerne i større grad må prioritere hva kommunene skal drive med, rett og slett.

Nye oppgaver for kommunesektoren skal fullfinansieres

«Viktige perspektiver»

– KS-lederen trekker opp viktige perspektiver. Norge skal gjennom en krevende omstilling der oljeinntektene går ned og behovet for velferdstjenester går opp. Det er helt nødvendig at vi prioriterer resursene våre bedre. Hvis vi skal gi alle trygghet for gode velferdstjenester også i fremtiden må vi fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor, sier statssekretær Kristin Holm Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Ny teknologi kan i større grad brukes på velferdsområdet, for eksempel med å gi eldre som bor hjemme større trygghet, sier hun.

Foto Svarer på utfordring: – Vi fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor, sier statssekretær Kristin Holm Jensen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. (Foto: KMD).

– Prioritering handler om å velge bort noe. Har du eksempler på hva man i så fall bør vurdere å la kommunene slutte med?

– Kommunene må først og fremst bruke ressursene sine mer effektivt, og utnytte de mulighetene som innovasjon og ny teknologi gir, mener statssekretæren, og som eksempel trekker hun fram det ny effektiviseringsverktøyet regjeringen lanserte nylig. Her kan kommunene analysere og sammenlikne seg med kommuner av relativt lik størrelse, og sammenligne effektivitet.

– Kommunene kan bruke resultatene som et grunnlag for diskusjon i sitt effektiviseringsarbeid og sine vurderinger av egne tjenester. Analysene viser at kommunene kan frigjøre mange milliarder kroner til bedre tjenester dersom de lærer av hvordan de beste organiserer seg, mener Holm Jensen.

Verktøykasse

– Et annet eksempel er at kommunene bør arbeide kontinuerlig med å forenkle og forbedre sine arbeidsprosesser. Departementet lanserte nylig en verktøykasse for kommuner som ønsker å fjerne tidstyver, det vil si unødvendig arbeid, rapportering og byråkrati som tar ressurser bort fra de viktige oppgavene. Denne verktøykassa ble utarbeidet i samarbeid med KS og kommunesektoren, påpeker statssekretæren.

Les intervjuet med KS-leder Gunn Marit Helgesen:

Blir bedre med kommunereformen

KS-leder Gunn Marit Helgesen mener at rettighetsfesting, øremerking og «statliggjøring» ødelegger kommunenes fleksibilitet og handlingsrom. Statssekretær Holm Hansen mener imidlertid at regjeringen har gitt kommunene større handlingsrom. Og at dette handlingsrommet vil bli enda større så snart kommunereformen er på plass.

Foto Utfordring: KS-leder Gunn Marit Helgesen etterlyser en prioriteringsdebatt i kommunal sektor. (Foto: NTB-scanpix).

– Regjeringens mål er levende lokalsamfunn som har kraft til å styre sin egen samfunnsutvikling. Kommunereformen vil gi sterkere kommuner som kan ta et større ansvar, både for å sikre gode tjenester og for å skape vekst og utvikling, sier Holm Helgesen, og trekker fram skrytelisten:

– Vår regjering har lagt større vekt på kommunenes egne vurderinger i plansaker, slik at kommunene i større grad enn før får medhold i hvordan de skal planlegge og utvikle sine bolig- og næringsområder. Vi har også gjort en rekke forenklinger som innebærer mindre detaljstyring. Blant annet foreslår vi i statsbudsjettet for 2017 at tre øremerkede tilskudd nå heller skal gis som frie midler til kommunene, for eksempel til frivillighetssentralene.

– Samtidig mener vi at rettighetsfesting på en del områder er nødvendig for å gi den enkelte trygghet for at de får nødvendige velferdstjenester, uansett hvor de bor, sier hun.

Kommunene må først og fremst bruke ressursene sine mer effektivt, og utnytte de mulighetene som innovasjon og ny teknologi gir

Fullfinansiering eller ikke?

En utfordring med rettighetsfesting og lovpålagte tjenester for kommunene er at man fra storting og regjering kan kutte og redusere i bevilgningene, mens kommunene ikke kan slutte å levere lovpålagte tjenester. Dermed veltes kostandene over på kommunene, mener KS.

Holm Jensen er ikke enig i at dette er situasjonen.

– Nye oppgaver for kommunesektoren skal fullfinansieres. Det har også vært en god realvekst i kommuneøkonomien i vår regjeringstid som gir rom for å utvikle velferdstjenestene, sier statssekretær Kristin Holm Jensen.

Hun viser til at den årlige realveksten i kommunesektorens inntekter har vært sterkere i perioden 2013–2016 enn i perioden 2009–2013 – 2,2 prosent mot 1,4 prosent.

– Jeg vil også legge til at det ligger an til et rekordhøyt netto driftsresultat for kommunesektoren i år. Det er likevel nødvendig at kommunene fortsetter arbeidet med å sikre effektiv bruk av sine ressurser, slik at vi kan gi innbyggerne trygghet for gode velferdstjenester også fremover, påpeker hun.

Powered by Labrador CMS