Annonse
Foto: NASA Goddard Space Flight Center

Forskere fortviler over det som skjer i Arktis nå

Januar 2016 vil gå inn i historien som den varmeste januar-måneden siden mennesket startet med å måle temperaturen. Det viser nye data fra NASA og National Oceanic and Atmospheric Administration. Dessuten viser målingene at temperaturøkningen i januar er det største avviket fra gjennomsnittstemperaturen noen gang. 

Mesteparten av økningen skjer i Arktis. I denne sårbare delen av kloden har temperaturen gått hele 4 grader over snittet fra mellom 1951 og 1980. Det melder Washington Post.

– Vi har sett på snittet for januar-målingene, og vi har sett på det vi kaller 925 millibar-nivået, som tilsvarer trykket 1 kilometer opp i atmosfæren, og det var absurd varmt i hele det arktiske hav, sier Mark Serreze, leder for National Snow and Ice Data Center til avisen.

Det har ført til ekstremt høy is- og snøsmelting. Dagens nivå på isen er langt under snittet fra 2012 som er det laveste som er målt til nå.

I tillegg til global oppvarming har også værfenomenet El Niño spilt en rolle i oppvarmingen av arktis, ifølge forskerne.

Annonse
Annonse